CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 17 февраля 2016 г.

Prezentare de carte





Chișinăul de altădată...

Cum arăta Chișinăul în trecut? Ce monumente, case, străzi, edificii de importanță istorică au dispărut? Doar timpul a fost de vină sau și oamenii, fiindcă multe au fost demolate sau distruse de bombardamente în timpul celui de-al doilea război mondial?
La acestea și alte întrebări caută să dea un răsăuns cartea Chișinăul ascuns sau o încercare de resuscitare a memoriei unui oraș de Lică Sainciuc.
Pe copertă avem imaginea Moșiei  Sfintei Mănăstiri Galata. În prezent, din această întinsă zonă, au rămas doar „casa Naumov” sau muzeul Pușkin, Loja Masonă și biserica Bunăvestire. Harta Chișinăului de la 1650 ne arată că în Chișinău, în această zonă din partea de jos a orașului, unde se afla și localitatea Visterniceni, mai era și Moșia Sântăvineri, Piața cu Biserica Domnească, vama și Drumul lui Vodă, cinci cimitire creștinești, băi publice, o sinagogă, cimitirul evreiesc etc. (pag. 20-21). Câte ceva a rămas,  (gara Visterniceni), alte străzi, clădiri au fost acoperite de ...timp, locul lor luându-le alte case, alte drumuri. Orașul creștea se dezvolta...
Cartea lui Lică Sainciuc vine se ne dezvăluie farmecul Chișinăului de altădată: prin desene  - Casă tradițională orășenească (desen de Glebus Sainciuc), o fotografie a străzii Mincului, azi – strada Pușkin (pag.71) ș.a..
Te emoționează până la lacrimi imaginile de pe paginile 24-25 care invocă: Biserica domnească Sf. Ierarh Nicolae (mai târziu biserica Armenească), Piața veche (acum dispărută), str. Turcească, azi str. Piața Veche, str. Stavrie – azi dispărută, ultimele zile ale Pieței Vechi din anii 50, când pe acele locuri au început a se constru masiv blocuri locative.
Participanții la prezentarea cărții Chișinăul ascuns, deși născuți în Chișinău (elevi din cl. VI-VII de la liceele Dante Alighieri, Petru Rareș, Ion și Doina Aldea-Teodorovici) nu-și cunosc orașul. Trebuie s-o spunem deschis. Nici măcar orașul actual, nemaivorbind de „cel ascuns”, adică de altădată...
De aceea menirea noastră, mai ales în acest an aniversar, este de a le implanta dragostea pentru orașul natal, pentru istoria lui, pentru cunoașterea monumetelor de importanță istorică care s-au mai păstrat, dar și cele care nu mai sunt, însă memoria lor o păstrează cărțile – încă nescise și cele scrise, inclusiv și volumul lui Lică Sainciuc Chișinăul ascuns  sau o încercare de resuscitare a memoriei unui oraș. Cartea a apărut în 2014 la editura Lumina și poate fi considerată o carte necesară, pe care fiecare chișinăuian ar trebui s-o cunoască.

Larisa Ungureanu


Комментариев нет:

Отправить комментарий