CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 28 января 2016 г.

Discuție /dezbatere


Sete de cultură

Discuția / dezbatere s-a desfășurat în cadrul Clubului Tinerii la bibliotecă. Au participat elevi din clasele a VII, a VIII de la Liceul Teoretic Dante Alighieri.
Ce rol are cultura în viața tinerilor contemporani? Cum se definește noțiunea de cultură? Ce înseamnă cultură națională și ce înseamnă cultură europeană? Care este diferența dinte cultură și civilizație? În jurul acestor și a altor întrebări care au apărut pe parcurs (cultura vestimentației, cultura comunicării) am discutat pe parcursul activității desfășurate într-un mediu plăcut, căci eram înconjurați de rafturi de cărți. Nu întâmplător am ales și câteva cărți, pe care, în timpul discuției, le-am prezentat elevilor. E vorba de: Fereastra dinspre mare. Antologie de poezie contemporană, în care au fost incluși poeți din România cu date bio-bibliografice, Mihai Eminescu. Proze. Făt-Frumos din lacrimă; Sărmanul Dionis; La aniversară; Cezara; Geniu pustiu; Avatarii faraonului Tla; Victor Eftimiu. Teatru. Înșir-te, mărgărite; Cocoșul negru; Omul care a văzut moartea.
Împreună am definit noțiunea de cultură, care înseamnă o totalitate de creații materiale și spirituale a unui popor. Elevii au adus exemple concludente de creații literare valoroase, de monumente de arhitectură, picturi devenite celebre, cum ar fi cele ale lui Mihai Grecu, Igor Vieru, Valentina Rusu-Ciobanu, exemple de spectacole de teatru etc.
Ideea acestei discuții / dezbateri este că un tânăr contemporan trebuie să fie cult, începând de la comportament, de la ținuta vestimentară, limbaj și pâna la a avea interesul să cunoască viața culturală a localității în care trăiește, a țării sale, cât și a altor țări.






Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий