CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 26 января 2016 г.

Discuție / dezbatere

Vrem un mediu ambiant curat
 Discuția / dezbatere s-a desfășurat în cadrul Clubului ecologic Terra – planeta noastră. Au participat liceeni din clasele a Vi-a, a VII-a de la Liceul Teoretic Dante Alighieri. Toți participanții au recunoscut că trăim într-un mediu ambiant poluat care degradează pe zi ce trece, iar în Chișinău „ne confruntăm și cu murdăria de pe străzi, din transportul public, cu gunoiști în jurul cărora e un adevărat dezastru”, cum a menționat unul din participanții la discuție. „A cui este vina?” am întrebat eu. Aici a urmat o clipă de liniște. Și pe bună dreptate! Fiindcă nu există o persoană concretă care poate fi învinuită sau o organizație, sau toți locuitorii orașului Chișinău. A trebuit că facem trimitere la unele țări europene, unde curățenia este o calitate națională, cum ar fi Austria, Elveția, Germania.
Împreună am formulat câteva noțiuni care duc la degradarea mediului ambiant în orașul Chișinău: nepăsarea, lipsa de educație ecologică a cetățenilor, lipsa unui personal calificat care să aibă grijă de curățenia locurilor publice, lipsa coșurilor de colectare a gunoiului ș.a. Și tot împreună am formulat câtva calități pe care trebuie să le aibă locuitorii orașului nostru pentru a avea un mediu ambiant plăcut: educația ecologică a fiecărui cetățean, începând de la primii ani de viață, discuții la tema mediului ambiant: exemple pozitive – exemple negative, implicarea presei, radio, tv prin crearea emisiunilor cu caracter ecologic, plasarea panourior publicitare la locuri vizibile care să trezească la cetățeni dorința de a păstra curățenia, promovarea în familie, la școală a ideii de mediu ambiant curat care să protejeze populația și să creeze o viață frumoasă, implicarea activă a consiliului municipal, altor factori de decizie din oraș, cât și a organizațiilor neguvernamentle ecologice la ridicarea nivelului de resposbalitate civică pentru un mediu ambiant curat și plăcut, iar instalarea plăcuțelor „Păstrați curățenia!” să devină o realitate și nu doar o dorință.
Cu toții ne dorim trotuare curate, șosele asfaltate și spălate, curți frumos amenajate, parcuri și locuri de odihnă în care să ne simțim bine. „Pentru asta trebuie să muncim cu toții!” „Vrem un mediu ambiant curat!” Cu aceste cuvinte s-a încheiat discuția de azi.





Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий