CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 14 мая 2015 г.

Masă rotundă



Cultura – inima și sufletul democrației

În cadrul Săptămânii Europei, Filiala Târgoviște, în parteneriat cu Școala Profesională nr. 2, a organizat o masă rotundă cu tema: Cultura – inima și sufletul democrației. Masa rotundă s-a desfășurat în căminul școlii, la activitate fiind prezentă și pedagogul social, doamna Liliana Marinescu. Au participat elevi din anul I și II.
Masa rotundă a început cu o Introducere (Larisa Ungureanu, moderatoare) în care s-a pus accentul pe definiția noțiunii de cultură, acceptată în țările europene, care include nu numai artele și literatura, ci și modul de viață, drepturile fundamentale ale omului, sistemele de valori și credința. „Cu cât este mai înalt nivelul de viață, cu atât și cerințele culturale ale omului sunt mai înalte și mai variate. În acest sens, în țările UE se desfășoară de mai multe programe culturale. La unele din ele participă și Republica Moldova în calitate de stat membru al Consiliului Europei din 1995 și care a semnat Convenția culturală europeană la 24 mai 1994, înainte de aderarea la CE. Aceste programe de talie europeană de care se bucură și cetățenii Republicii Moldova sunt: Eurovision; Rutele culturale europene; Noaptea muzeelor; Zilele europene ale patrimoniului; Ziua europeană a limbilor etc.
Doamna Ala Livadari, bibliotecară, a vorbit despre Valorile culturale și a prezentat posterul Cultura – inima și sufletul democrației europene.
Despre Limbile din Europa au vorbit elevele Tataru Maria, Roșu Alina,  Șeica Ludmila .
  
Tema Diversitatea culturală în țările UE – o expresie a democrației s-a desfășurat în baza unui chestionar Ce știm despre Uniunea Europeană și Cultura Europei, care a fost distribuit participanților la masa rotundă și rugați să sublinieze și să comenteze răspunsurile.
„Această masă rotundă a îmbogățit mult cunoștințele elevilor în materie de cultură și percepția valorilor culturale europene”, a menționat la încheiere doamna Marinescu.

Larisa Ungureanu


Комментариев нет:

Отправить комментарий