CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 14 мая 2015 г.

Masă rotundă



Cultura – inima și sufletul democrației

În cadrul Săptămânii Europei, Filiala Târgoviște, în parteneriat cu Școala Profesională nr. 2, a organizat o masă rotundă cu tema: Cultura – inima și sufletul democrației. Masa rotundă s-a desfășurat în căminul școlii, la activitate fiind prezentă și pedagogul social, doamna Liliana Marinescu. Au participat elevi din anul I și II.
Masa rotundă a început cu o Introducere (Larisa Ungureanu, moderatoare) în care s-a pus accentul pe definiția noțiunii de cultură, acceptată în țările europene, care include nu numai artele și literatura, ci și modul de viață, drepturile fundamentale ale omului, sistemele de valori și credința. „Cu cât este mai înalt nivelul de viață, cu atât și cerințele culturale ale omului sunt mai înalte și mai variate. În acest sens, în țările UE se desfășoară de mai multe programe culturale. La unele din ele participă și Republica Moldova în calitate de stat membru al Consiliului Europei din 1995 și care a semnat Convenția culturală europeană la 24 mai 1994, înainte de aderarea la CE. Aceste programe de talie europeană de care se bucură și cetățenii Republicii Moldova sunt: Eurovision; Rutele culturale europene; Noaptea muzeelor; Zilele europene ale patrimoniului; Ziua europeană a limbilor etc.
Doamna Ala Livadari, bibliotecară, a vorbit despre Valorile culturale și a prezentat posterul Cultura – inima și sufletul democrației europene.
Despre Limbile din Europa au vorbit elevele Tataru Maria, Roșu Alina,  Șeica Ludmila .
  
Tema Diversitatea culturală în țările UE – o expresie a democrației s-a desfășurat în baza unui chestionar Ce știm despre Uniunea Europeană și Cultura Europei, care a fost distribuit participanților la masa rotundă și rugați să sublinieze și să comenteze răspunsurile.
„Această masă rotundă a îmbogățit mult cunoștințele elevilor în materie de cultură și percepția valorilor culturale europene”, a menționat la încheiere doamna Marinescu.

Larisa Ungureanu


среда, 13 мая 2015 г.

Conferință




Familia e sănătatea noastră

Cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, Filiala Târgoviște, în parteneriat cu Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri Vatra, a organizat o conferință cu tema Familia e sănătatea noastră. Agenda conferinței a inclus mai multe subiecte, cum ar fi Familia modernă – un subiect sensibil; Cele patru componente ale unei familii sănătoase. În cadrul conferinței au răsunat și istorii de familii, povestite de participanți, care au fost: beneficiarii CCCT Vatra, elevi ai Liceului cu Profil de Artă Doina și Ion Aldea-Teodorovici.
Cu un cuvânt de deschidere a venit dna Maria Sanduleac, pedagog-organizator la Centrul Vatra, care a subliniat semnificația acestei sărbători, cât și faptul că Centrul, în parteneriat cu Filiala Târgoviște a organizat pe parcursul ultimilor ani mai multe activități, legate de familie, de valorile familiei, de „cei șapte ani de-acasă” ș.a. 
    Invitatul special al conferinței, care a desfășurat subiectul Cele patru componente ale unei familii sănătoase a fost medicul-chirurg, scriitorul și fondatorul Clubului Sănătatea pentru toți, dl Vladimir  Halipli. În opinia dumnealui cele patru componente care fac ca o familie să fie sănătoasă, deci, fericită și îndestulată sunt: sănătatea fizică, sănătatea morală, sănătatea spirituală, „sănătatea” financiară. Domnul Halipli pe larg s-a oprit asupra fiecărui component, venind cu exemple concludente.
   Diana Repeșciuc, elevă în clasa a VII de la Liceul Petru Rareș,  a povestit despre familia ei. Toți au ascultat cu mare interes.
    Familia – un subiect sensibil a avut ca suport relațiile între membrii familiei. Dacă ele sunt afectuoase, pline de grijă unul față de altul, dacă membrii familiei sunt atenți la nevoile ți necesitățile fiecăruia, comunică între ei, atunci avem asigurată o componentă foarte importantă – cea morală și putem vorbi despre o familie sănătoasă. Din păcate, astăzi societatea noastră se confruntă cu multiple probleme care afectează familia, îi afectează pe membrii familiei și adesea familiile se destramă sau trec prin momente dificile. Important este ca fiecare copil să aibă o familie și fiecare membru al ei să aibă grijă de sănătatea familiei.

Larisa Ungureanu

вторник, 5 мая 2015 г.

Discuție / dezbatere



 Drapelul European – un simbol pentru întreaga Europă

    Drapelul Europei, cel pe care-l știm cu toții, a fost adoptat în 1955 de către Consiliul Europei. Marți, 5 mai, este ziua aniversară a Consiliului Europei. Concomitent, se sărbătorește și Ziua Drapelului Europei. Astfel, drapelul cu 12 stelițe aurii, plasate în formă de cerc pe un fundal albastru, a devenit un simbol pentru întreaga Europă.
La această temă: Ziua Drapelului Europei – 60 ani, la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri Eurica a avut loc o discuție / dezbatere, la care au participat beneficiarii Centrului : Carmen Patricia (Liceul „Dante Alighieri”, cl.III-a), Gabriela Godonoagă (grădiniță), 6 ani, Diana Boboc (Liceul „Spiru Haret”), cl. VII-a, Gabriela Budu (Liceul „Dante Alighieri), cl.III-a, Jana Staeva (Liceul „A.P. Cehov), cl.IV-a, Iulia Motornaia (Liceul „A.P. Cehov”), cl. IV-a, Diana Colin, pedagog social (Centrul „Eurica”), Aliona Cliofas, conducătoarea cercului de artă plastică (Centrul „Eurica”).
Asistența a fost informată despre istoricul acestei zile, despre decizia adoptată în 1955 de CE, apoi în 1983 de către Parlamentul European care a hotărât ca acest drapel creat de Consiliul Europei să devină drapelul Comunității Europene. Cu acordul Consiliului Europei, instituțiile Comunității au început să utilizeze drapelul începând cu anul 1986.
Astfel, Drapelul European a devenit simbolul unui proiect politic comun, care unește toți europenii.
 
De remarcat, că pentru prima oară Filiala „Târgoviște” a abordat o astfel de temă. Auditoriul, foarte divers, nu știa mai nimic despre istoricul Drapelului European. Au urmat  întrebări, discuții, iar în final mai mulți copii au vrut să țină în mână acest drapel în formă de fanion și să fie fotografiat. A urmat și o fotografie în comun.
   Mulțumim Centrului Pro-Europa, situat în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, care ne-a ajutat la desfășurarea acestei activități.

Larisa Ungureanu