CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 30 мая 2014 г.

Prezentare de carte



Focul din vatră de Dumitru Matcovschi


Cunoscutul prozator, poet şi dramaturg Dumitru Matcovschi continuă să dezvăluie destinul personajelor din romanele sale Duda, Toamna porumbeilor albi. Romanul Focul din vatră este inspirat din contemporaneitatea noastră. Protagonistul romanului Grigore, este un om de rând, cinstit şi muncitor. În jurul lui se concentrează viaţa întregului sat aflat în continuă schimbare şi dezvoltare.

Focul din vatră reprezintă datoria fiecăruia de a păstra ceea ce alţii au clădit pe parcursul vieţii, casa care au ridicat-o, felul de a iubi pământul, de a vedea roadele şi de a lasa moştenire mai departe din moşi-strămoşi. Locul de unde fiecare porneşte şi unde se întoarce, satul natal, casa părintească. Unde te simţi acasă. Scriitorul îl pune pe personaj să aleagă viaţa de la oraş şi locul de unde îşi trage rădăcinele, unde mama sa a muncit pământul şi a agonisit o viaţă întreagă ca să-l poată creşte şi să-i ofere educaţie şi o viaţă mai bună. Dar după moartea bruscă a mamei sale, Grigore se întoarce acasă definitiv, acolo de unde nu ar fi trebuit să se ducă. Unde a deprins a spune lucrurilor pe nume, unde au alt sens decât în alte părţi. Aici în Duda el are o gospodărie, vecini, oameni săritori dar şi focul din vatră.
Doina Spătaru
şef oficiu filiala târgovişte

Articol


Zbor frânt sau cartea unui destin? de Vladimir Beşleagă


Vladimir Beşleagă este unul din cei mai importanţi scriitori, prozatori şi eseişti basarabeni ai secolului XX, deoarece e mai modern mai tehnic şi mai complex decât oricare scriitor al provinciei noastre de est.



Zbor frânt e un roman de virtuozitate narativă, cu o bună tehnică a analizei psihologice. Este un roman care reprezintă literatura basarabeană de afară. După mulţi critici i el este selectat ca fiind printre patru sau şapte romane din literatura basarabeană a secolului XX. Este un roman experimental care îl reflectă pe scriitorul însuşi. Romanul a fost scris în perioada când scriitorul trecea printr-o mare durere sufletească astfel s-a descătuşat de toate momentele neplăcute prin care a trecut dar fiind şi o revelaţie a prozatorului. Romanul este bazat pe o poveste reală a unui băiat din timpul războiului, iar pe parcurs scriitorul a abordat şi alte subiecte. În roman se răsfrânge starea scriitorului după un moment tragic din viaţa sa, un moment biografic. Eroul din carte este de fapt însuşi adolescentul Vladimir Beşleagă care făcea propriile căutări deoarece de unul singur nu faci nimic pe lume, trebuie să mergi umăr la umăr.  

Prin acest roman scriitorul are o capacitate rară de a sugera stările de conştiinţă prin imagini recurente. Eu un roman dificil ca naraţiune, dar e un roman cu o bună tehnică a analizei psihologice. Autorul reconstituie monografic istoria personajelor care trec printr-un examen moral. Studierea lor este discontinuă, alternativă, fiind afectat sufletul uman (dragostea pierdută, copilăria, adolescenţa). Eroul din roman fiind un copil care a văzut, a trăit şi a simţit la nivelul vârstei lui războiul adevărat şi duritatea lui. Pus în faţa destinului lui el trebuie să lupte ca să-şi salveze viaţa. Romanul zbor frânt e scris sub forma unui monolog. Fiind un roman al destinului, dar şi al unei suferinţe umane. eroul rezistă şi se opune războiului. Găsind în sine izvoare de viaţă, dorul de frate şi de casa părintească îl chinuie şi având puterea de a accepta resemnat destionul. El caută prin voinţă, forţe supraomeneşti pentru a-şi menţine echilibrul. Doar în acest roman găsim o analiză atât de minuţioasă a felului în care războiul se răsfrânge în destinul unui om.

Doina Spătaru
şef oficiu filiala Târgovişte






















вторник, 27 мая 2014 г.

Dumitru Matcovschi – Poetul, Omul, Simbolul


                                                                                                                         Discuție/dezbatere
Manifestarea s-a desfășurat  la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineti Eurica. Au participat beneficiarii Centrului, cât și colaboratorii de aici.
Discuția a început cu o trecere în revistă a activității de poet a lui Dumitru Matcovschi,, publicist, om politic, academician, activități care au marcat viața sa, dar și viața noastră. Activitatea de poet a început-o în 1963, când a debutat cu placheta de versuri „Macii în rouă”, apoi a continuat-o cu mai multe apariții editoriale care au inclus cărți de poezie ”Melodica”, „Grâul”, „Axa”, „Patria, "Poetul și balada”, „Tu, dragostea mea”, „Crucea”, „Veșnica toamnă”, „Pasărea nopții pe casă”, dar și cărți de dramaturgie, publicistică, proză. 
Dumitru Matcovschi s-a afirmat ca unul din poeții remarcabili ai neamului nostru, care a cântat în versuri ideea de dor, de libertate, de dragoste pentru pământul strămoșesc, pentru casa părintească, nucul din poartă, focul din vatră, dor de mamă și de tată, pentru Basarabie. „Sunt toate trecătoare pe astă lume, unul, cuvântul este veșnic”, scria Dumitru Matcovschi.
Ca OM, Dumitru Matcovschi a dar dovadă de curaj și cutezanță în timpul renașterii noastre naționale, adică la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut. „Am multă durere”, se destăinuia omul-poet. Își dorea să inaugureze o rubrică de versuri la Televiziunea Publică Moldova 1, unde să vină să-și citească poeziile tinerii poeți, cei care simt durerea pentru acest neam. A iubit baștina, satul natal, mereu a revenit la Vadul Rașcov, la casa părintească, pe care a lăsat-o satului, acum casa a fost transformată în muzeu. Ultima lui dorință a fost să fie petrecut pe ultimul drum în satul său și să fie înhumat în cimitirul din satul natal.
Dumitru Matcovschi a fost un Om al Luminii. S-a ținut de această „mărgioară de țară”, cum numea el Basarabia, plecările „ar însemna să nu mai avem datini, să nu mai avem Dumnezeu”. Acestea sunt reperele sale ca Om al acestui pământ.
Prin tot ce a săvârșit, Dumitru Matcovschi a devenit un Simbol: al deșteptării noastre, al revenirii noastre la matca firească a graiului nostru – alfabetul latin și limba română. 

Discuția/dezbaterea s-a dus în jurul calităților sale de Poet, Om, Simbol. Participanții au venit cu argumente, au recitat poezii, au intonat cântece pe versurile lui Dumitru Matcovschi, cântece care au devenit foarte cunoscute, îndeosebi, „Bucurați-vă, prieteni!”

Larisa Ungureanu

понедельник, 26 мая 2014 г.

Spectacol literar-artistic

Bună dimineaţa, mamă de Dumitru Matcovschi
 Întru valorificarea priorităţii culturale  2014 – Anul Dumitru Matcovschi am desfăşurat un spectacol literar-artistic în baza cărţii Bună dimineaţa, mamă  semnat de Dumitru Matcovschi.
 Elevi au declamat liric şi expresiv despre fetele lăcrămioare, mărgeluşe, despre o

furnică ce bob de grâu în pom ridică, neastâmpăraţii de băieţi, cum creşte plopul, cântec de jale pentru Martinel, ce a dat peste multe necazuri, cântec de leagăn pentru păpuşa Drina, cum joacă hora iepurelul cu-o furnică şi-o pisică, şi cu ursul Martinică, etc. Au recitat teatralizat poezia Greieraşul Puiu cu vioara frântă. Astfel, elevii clasei a II-a „P” şi a II-a „T”, profesori Rodica Prodan şi Olga Tricolici, au parcurs în întegime volumul Bună dimineaţa, mamă de Dumitru Matcovschi.
  Am propus participanţilor un compendiu biografic, relatat simplu, pe înţelesul lor – născut la 20 octombrie 1939, în localitatea Vadul-Raşcov, r. Şoldăneşti, părinţii se numeau Eudochia şi Leonte, al 2-lea copil din cei cinci, ce-l mai mult îi plăcea istoria, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de istorie şi filologie, a lucrat la săptămânalul Cultura, redactor şef la revista Basarabia, a scris zeci de poezii, 5 romane, mai multe piese de teatru etc.
 Pentru mai multă relevanţă am declamat poezia Desenez de Dumitru Matcovschi. Am tălmăcit şi analizat semnificaţia fiecărei sintagme – casă luminoasă; la stănga casei, o livadă doldora de roadă; la dreapta, o viţă de vie ce spre soare se mlădie; drum din pragul casei către lumea toată; zarea mai albastră peste casa noastră. Şi desigur, am sesizat mesajul acestei poezii: dragostea de plaiul mioritic, dragostea de neam, orice drum din lumea largă să te aducă la vatră.
 La final, elevii au fost încadraţi în lectura în lănţişor a poeziei Dăruieşte, Doamne sfinte a autorului sus-numit.
 Impactul acestei activităţi: promovarea şi valorificarea operei scriitorului Dumitru Matcovschi, stimularea interesului elevilor pentru creaţia acestui condeier.






Liliana Juc

среда, 21 мая 2014 г.

Ora de lectură

Plăcinţele cu mărar de Iulian Filip din volumul Urmele mele frumoase de Iulian Filip
Copii au nevoie să se sprijine de ceva frumos, spune poetul Vasile Romanciuc în prefaţa cărţii Urmele mele frumoase de Iulian Filip. Şi atâtea lucruri frumoase au găsit în ea: poezii, povestioare hazlii, poveşti, glume, scenete, ghicitori, cântece. Pe lângă toate, cartea e un abecedar, unde literele se învaţă într-o perpetuă bucurie, cântând, recitând şi glumind. Dintr-o împletire a muzicii cu poezia, adică din colaborarea frumoasă a scriitorului Iulian Filip cu compozitorii Daria Radu, Gheorghe Mustea, Ion Dascăl, Anatol Chiriac, Anatol Roşcovan au rezultat frumoase melodii puse pe filele acestui volum Ilustrat de Olga Cazacu.

 În cadrul a mai multor ore de lectură, am lecturat teatralizat poezia Plăcinţele cu mărar din volumul Urmele mele frumoase de Iulian Filip. Prin dialog, am decoperit personajele şi acţiunile lor. Volumul a plăcut mult copiilor.

Liliana Juc

вторник, 20 мая 2014 г.

Zbor frânt de Vladimir Beşleagă



                                                                                                                              Prezentare de carte
  
    Romanul Zbor frânt face parte din cărţile propuse pentru lectrură în cadrul Programului Chişinăul citeşte o carte. Prezentarea romanului a avut loc la Liceul Teoretic cu Profil de Arte Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.
 Au participat elevi din clasele a VII, a VIII şi a X-a
    Activitatea a fost organizată de Filiala Târgovişte în parteneriat cu biblioteca liceului (şefa bibliotecii, doamna Olga Bodaci) şi profesoarele de limbă română, doamnele Silvia Frimu şi Natalia Guranda.
   În Agenda prezentării au figurat: o informaţie despre Programul Chişinăul citeşte o carte, care se desfăşoară mai mulţi ani: date biografice despre scriitorul Vladimir Besleaga, exspuse de eleva Florea Valeria , completate de o alta eleva, Alina Chirciu.
    Comentarii la romanul Zbor frant au facut profesoarele Silvia Frimu si Natalia Guranda, menţionând naraţiunea, reflecţiile scriitorului, dialogurile, limbajul, cât şi felul de a fi al personajului principal, Isai, un adolescent care-şi trăia viaţa între două maluri de Nistru, de fapt între două focuri, fiind o confruntare a două lumi diferite.
    Un critic menţiona că romanul Zbor frânt este recuperarea imaginară a identităţii pierdute.
    Pe marginea romanului au vorbit elevii Batâr Ion, David Irina ş.a. Toţi ei au menţionat actualitatea acestui roman care, deşi a fost scris cu ani în urmă, a rezistat timpului şi se citeşte şi în prezent cu viu interes de parcă ar fi fost pentru generaţia de adolescenţi de astăzi. Care, la fel, se confruntă cu probleme de identitate, dar şi pentru istoria modernă a Republicii Moldova, când cele două maluri ale Nistrului nu se pot împăca.
    Elevii, dar şi priofesorii şi-au exprimat dorinţa de a se întâlni cu autorul romanului, scriitorul Vladimir Beşleagă, pentru a-şi expune în faţa dumisale opiniile despre romanul ”Zbor frânt”, dar şi a-i pune mai multe întrebări despre felul cum și-a scris romanul, ce anume l-a inspirat.


Larisa Ungureanu

Oră de lectură

  Urmele mele frumoase de Iulian Filip
 Copii au nevoie să se sprijine de ceva frumos, spune poetul Vasile Romanciuc în prefaţa cărţii Urmele mele frumoase de Iulian Filip. Şi atâtea lucruri frumoase au găsit în ea: poezii, povestioare hazlii, poveşti, glume, scenete, ghicitori, cântece. Pe lângă toate, cartea e un abecedar, unde literele se învaţă într-o perpetuă bucurie, cântând, recitând şi glumind. Dintr-o împletire a muzicii cu poezia, adică din colaborarea frumoasă a scriitorului Iulian Filip cu compozitorii Daria Radu, Gheorghe Mustea, Ion Dascăl, Anatol Chiriac, Anatol Roşcovan au rezultat frumoase melodii puse pe filele acestui volum Ilustrat de Olga Cazacu.
 Cartea cu gânduri bune a fost prezentată prin lecturi selective copiilor din grupa pregătitoare, Grădiniţa Nr.119, ed. Silvia Ţambalist. Micuţii au admirat imaginile, au ascultat un mic compendiu biografic al scriitorului Iulian Filip. În cadrul acestei ore de lectură, am lecturat teatralizat poezia Plăcinţele cu mărar din volumul Urmele mele frumoase de Iulian Filip. Prin dialog, am decoperit personajele şi acţiunile lor.
 Volumul a strârnit un viu interes copiilor.



  Liliana Juc

воскресенье, 18 мая 2014 г.

Expoziție


                                       ZIUA INTERNAȚIONALĂ 
                         A MUZEELOR

Muzeul e arsenalul cel mai puternic cu care un popor își apără originea, identitatea și tot ce a moștenit de la străbuni.                                                                                   Iosif Sterca-Șuluțiu





четверг, 15 мая 2014 г.

среда, 14 мая 2014 г.

Valorile şi priorităţile familiei contemporane


Masă rotundă
  
   Masa rotundă a fost organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Familiei şi s-a desfăşurat la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri Vatra. Au participat: colaboratorii CCCT Vatra, copii – beneficiarii Centrului, părinţi şi bunicuţe.
   Cu un cuvânt de deschidere a venit doamna Maria Sanduleac, pedagog organizator de la CCCT Vatra, care a vorbit despe importanţa acestei sărbători, despre familia care este cea mai valoroasă celulă a societăţii. Dumneaei a menţionat că de serviciile Centrului beneficiază circa 400 copii, care provin din diverse familii: familii cu ambii părinţi, familii cu părinţi divorţaţi, familii cu un părinte sau ambii părinţi plecaţi peste hotare, familii monoparentale. Vârstele copiilor 7 – 12 - 15 ani. Copiii sunt de etnii diferite. Toţi ei îşi găsesc la Centru ocupaţii după plac, parctipă la diverse activităţi, Centrul devenind pentru mulţi din ei un fel de familie.
  
Doamna Irina Balan, asistentă socială la CCCT Vatra, a prezentat un poster întitulat Valori şi priorităţi în familia contemporană, unde a vorbit cu lux de amănunte despre felul cum sunt împărţite în prezent valorile şi priorităţie în familie, care sunt valorile materiale şi cele spirituale. Posterul a exprimat foarte convingător prioritatea valorilor. Care sunt mai importante: valorile materiale sau cele spirituale?
    În continuare pe marginea acestui subiect a vorbit doamna
Larisa Ungureanu, moderatoarea acestei mese rotunde, care s-a referit la rezultatele unui chestionar pe marginea subiectului disuctat: Valori şi priorităţi în familia contemporană. Chestionarul s-a efectuat atât în rândul părnţilor (vârsta 34 – 45 ani), cât şi al copiilor (vârsta 9 – 14 ani). În marea lor majoritate, răspunsurile părinţilor şi a copiilor au coincis,cum ar fi necesitatea apartamentului (casă de locuit), cartea, biserica (credinţa), afacere proprie, îmbrăcămonte/încălţăminte, călătoriile turistice. Cât priveşte telefonul mobil, copiii îi acordă mai multă prioritate comparativ cu părinţii, la fel un loc important pe scara valorilor spirituale pentru copii îl ocupă teatrele, muzeele, întâlnirile cu artiştii, scriitorii, oameni celebri. Şi părinţii, şi copiii consideră că ambele valori, atât spirituale, cât şi cele materiale sunt prioritareîn familie, fiindcă ele aduc armonie şi înţelegere. La întrebarea Ce este important în relaţiile dintre membrii familiei, atât părinţii, cât şi copiii au specificat că important este dragostea, respectul, grija unora faţă de alţii, toleranţa, răbdarea, iertarea (părinţii), prietenia, ajutorul, încrederea, sentimentul bucuriei (copiii).
    În cadrul Mesei rotunde şi-au expus punctele de vedere asupra subiectului discutat părinţii: Angela Eşanu, Dumbravă Dorina, Taraburcă Svetlana, Cernobrociuc I., Sorocean Vergilia, Iaviţă Marina, Deliu A, - bunicuţă ş.a.
    În încheiere, mai mulţi copii au venit cu un recital de poezie consacrat familiei, vrând prin aceasta să-şi exprime dragostea pentru părinţi, dorinţa de a avea o familie puternică şi iubitoare. Jancă Andreea, Fulga Daria, Gaiber Arina, Fană Dimitra ş.a. au recitat poeziile: Veniţi, părinţi, acasă, Copilul către părinţi, Familia, Rugăciune pentru părinţi.
Cu tata şi cu mama
Pâinea-i ca un soare,
Cu tata şi cu mama
Viaţa-i sărbătoare” - acesta  a fost mesajul copiilor la încheierea Mesei rotunde dedicate Familiei


Larisa Ungureanu

вторник, 13 мая 2014 г.

Prezentare de carte

 Urmele mele frumoase de Iulian Filip
 Copii au nevoie să se sprijine de ceva frumos, spune poetul Vasile Romanciuc în prefaţa cărţii Urmele mele frumoase de Iulian Filip. Şi atâtea lucruri frumoase au găsit în ea: poezii, povestioare hazlii, poveşti, glume, scenete, ghicitori, cântece. Pe lângă toate, cartea e un abecedar, unde literele se învaţă într-o perpetuă bucurie, cântând, recitând şi glumind. Dintr-o împletire a muzicii cu poezia, adică din colaborarea frumoasă a scriitorului Iulian Filip cu compozitorii Daria Radu, Gheorghe Mustea, Ion Dascăl, Anatol Chiriac, Anatol Roşcovan au rezultat frumoase melodii puse pe filele acestui volum Ilustrat de Olga Cazacu.

 Cartea cu gânduri bune a fost prezentată prin lecturi selective copiilor din Grădiniţa Nr.119, grupele medie, ed. Eugenia Madan, Silvia Știrbu. Micuţii au admirat imaginile, au ascultat un mic compendiu biografic al scriitorului Iulian Filip şi, desigur, au savurat din lectura poeziilor  Cartea bună, Plăcinţele cu mărar.


Liliana Juc

Prezentare de carte

                     ABC-ul familiei de Maria Caras - Cumpenici

Caras-Cumpenici, Maria. ABC-ul familiei / M. Caras-Cumpenici. - Ch. : Pontos , 2010. - 260 p. 

  Pe data de 3 mai în incinta Filialei Târgoviște a avut loc prezentarea cărții ABC-ul familiei de Maria Caras -Cumpenici. Au fost prezenți un grup de elevi de la Liceul Teoretic Dante Alighieri.  După o conversație despre valorile de bază si rolul familiei în viața oricărui om, elevilor le-a fost prezentată cartea.Li s-a vorbit despre structura volumului, care cuprinde 24 compartimente intitulate: Adevărul, Bunătatea, Caritatea, Demnitatea etc.

   Poeziile,textele, maximele, proverbele sunt sugestive și reflectă pe deplin subiectele sus numite.
  Este o carte destinată părinților, cadrelor didactice și copiilor. Scopul de bază al ghidului este de a depune toate eforturile pentru a educa o generație mai bună, mai generoasă, mai omenoasă.








понедельник, 12 мая 2014 г.

Ora de lectură

Plăcinţele cu mărar de Iulian Filip din volumul
Urmele mele frumoase de Iulian Filip
Copii au nevoie să se sprijine de ceva frumos, spune poetul Vasile Romanciuc în prefaţa cărţii Urmele mele frumoase de Iulian Filip. Şi atâtea lucruri frumoase au găsit în ea: poezii, povestioare hazlii, poveşti, glume, scenete, ghicitori, cântece. Pe lângă toate, cartea e un abecedar, unde literele se învaţă într-o perpetuă bucurie, cântând, recitând şi glumind. Dintr-o împletire a muzicii cu poezia, adică din colaborarea frumoasă a scriitorului Iulian Filip cu compozitorii Daria Radu, Gheorghe Mustea, Ion Dascăl, Anatol Chiriac, Anatol Roşcovan au rezultat frumoase melodii puse pe filele acestui volum Ilustrat de Olga Cazacu.

  În cadrul a mai multor ore de lectură, am lecturat teatralizat poezia Plăcinţele cu mărar din volumul Urmele mele frumoase de Iulian Filip. Prin dialog, am decoperit personajele şi acţiunile lor.







Liliana Juc

воскресенье, 4 мая 2014 г.