CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 24 декабря 2013 г.

Serată literar-artistică


Tradiţia colindului

 
În cadrul seratei literar-artistice Leru-i ler, care s-a desfăşurat la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri Vatra cu prilejul sărbătorilor de iarnă, Filiala Târgovişte s-a prezentat cu o informaţie despre tradiţia    
colindului. Colindul este un vechi obicei, cu rădăcini istorice, venite din străvechile ritualuri, la care s-a adăogat elementul creştin. Colindul este un cântec şi se cântă cu prilejul naşterii lui Hristos. Cete de copii umblă din casă în casă şi vestesc că astăzi fecioara Maria naşte pe Mesia”. Colindătorii sunt îmbrăcaţi în costume naţionale, frumos împodobite şi poată în mâini o stea, e simbolul acelei stele călăuzitoare care i-a călăuzit pe cei trei magi, Crai de la Răsărit spre locul unde s-a născut Hristos. Ei au fost primii care-au vestiti lumii că la Bethleem s-a născut Isus, aducându-i daruri şi închinându-i-se.
Poporul nostru a păstrat un şir de colinde care vestesc naşterea lui Hristos. Ele se cântă în biserici, în ajunul Crăciunului, se cântă în familii, se cântă la diferite manifestări consacrate sărbătorilor de iarnă, cum este şi aceasta. Se cântă numai de Crăciun.
A urmat apoi mai multe colinde cântate de copii.

Larisa Ungureanu








Комментариев нет:

Отправить комментарий