CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 6 декабря 2013 г.

Discuţii/dezbateri

Combaterea şi profilaxia maladiei HIV/SIDA
 Ziua Mondială de Combatere şi Profilaxie a Maladiei HIV/SIDA este dedicată creşterii gradului de conştientizare a pandemiei de SIDA (Sindromul Imunodificienţei Umane). 1 decembrie a fost proclamată Ziua Mondială SIDA la iniţiativa participanţilor Conferinţei mondiale privind SIDA, desfăşurată la Londra în 1988. Această zi este un prilej de a pune în discuţie un subiect dureros şi de a chema populaţia să conştientizeze riscurile acestei infecţii.
Beneficiarii Centrului Comunitar pentru Copii şi Tineri Vatra, care au vârsta cuprinsâ între 10 – 14 ani, au participat la o discuţie/dezbatere pe marginea combaterii şi profilaxiei maladiei HIV/SIDA.
Copiii au fost informaţi despre existenţa simbolului internaţional al luptei împotriva SIDA – o panglică roşie aranjată în formă de litera V inversat, culoarea simbolizând sângele, iar forma panglicii reprezintă infinitul care a fost întrerupt, adică o viaţă întreruptă. În ziua când se va descoperi un remediu – vaccină sau medicament, acest V va însemna Victorie.
Pe masă a fost aranjată o astfel de fundiţă şi a fost aprinsă o lumînare în memoria victimelor afectate de virusul HIV care au murit de SIDA. Această boală într-un timp record a afectat toate ţările lumii şi prezintă un pericol pentru omenire.
Copiii au fost informaţi de riscurile infectării cu acest virus şi au fost îndemnaţi să ducă un mod sănătos de viaţă.
În Republica Moldova primul caz de HIV a fost înregistrat în anul 1987. De atunci, din păcate, rândurile bolnavilor de această maladie se măreşte. Important este ca prin informarea populaţiei, prin implementarea mai multor programe, prin promovarea în societate a modului sănătos de viaţă să fie stopata răspândirea acestei maladii.
Statul nostru a adoptat un set amplu de acte legislative şi normative în domeniul dat, realizându-se proiecte şi programe profilactice.



Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий