CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 25 апреля 2013 г.

O vedetă în bibliotecă


Mariana Bahnaru – vocea de aur a Televiziunii şi Radioului Naţional 



Mariana Bahnaru (Mișliuc), crainica la Radio Moldova, s-a nascut pe 28 ianuarie 1946 în satul Vânători, raionul Nisporeni.
In 1964 absolva Scoala medie nr. 32 din Chisinau, cu medalie de aur. In același an, se angajeaza la Uzina „Vibropribor” din capitala și, concomitent, urmeaza studiile la secția serala a Institutului Politehnic. In 1965 se inscrie la Școala superioară de artă teatrală „B. Sciukin” din Moscova. Imediat dupa absolvirea instituției, devine actriță la Teatrul „Luceafarul”. Peste un an, este invitată în calitate de crainică la Radio Chișinău.
 De-a lungul anilor, a prezentat diverse emisiuni radio si tv, a interpretat mai multe roluri în spectacolele montate la Teatrul televizat „Dialog” si la cel radiofonic. In calitate de prezentatoare a emisiunilor radiofonice si televizate, a cutreierat republica în lung si în lat. Pe parcursul a circa patru decenii, Mariana Bahnaru ne-a cucerit prin vocea ei agreabilă, catifelată, emoționantă și inconfundabilă. In acest rastimp, s-a produs cu succes și în cinematografie, și în teatru, și ca profesoară. Sursa de informare: timpul.md

 O vedetă în bibliotecă
Astăzi, 25.04.2013, biblioteca s-a umplut de lumină și căldură căci ne-a onorat cu prezența o distinsă Doamnă, Artista a Poporului, vocea de aur a Radioului și Televiziunii Naționale – Mariana Bahnaru.


  Copiii clasei a 3-a de la Liceul Dante Alighieri chiar dacă nu sânt din generația celora cărora le spunea povești pe sticlă, o așteptau cu mult freamăt. Vedeta elegantă și suavă nu s-a lăsat lung așteptată … podidiți de emoții am aplaudt-o îndelung. Acești copii, ghidați de brava lor profesoară Liuba Paiu, au fost un public pe măsură – foarte interesat de această personalitate, receptiv la istorisirile dumneaei. Ei s-au documentat bine din surse electronice, i-au cunoscut în integritate biografia, – au aflat cine este Mariana Bahnaru, cât de faimoasă este această prezentatoare care a mângâiat auzul tele și radio ascultătorilor ani de-a rândul cu vocea sa catifelată.
 Dialogul a decurs într-o atmosferă cordială. Întrebările au fost cele mai diverse de la cele mai serioase (Care a fost prima emisiune? Cum V-ați simțit la prima emisiune? De la cine ați deprins arta de-a vorbi frumos?) până la cele mai ghidușe (Care este animalul preferat? Vă place să dansați? Ce întâmplări haioase ați avut în copilrie? etc.). Doamna Bahnaru le-a vorbit cu răbdare și mult drag, reușind să le satisfacă curiozitatea. Aflănd că Doamna predă arta vorbirii, doi elevi au declamat  ca în fața unui juriu, iar maestra i-a lăudat și le-a adus și obiecțiile cuvenite.
 În momentul când am mulțumit distinsei Doamne, am rugat copii să dea adjective pentru substantivul voce (referitoare la vedetă) și epitetele au curs gârlă – voce de privighetoare, de aur, duioasă, mângâioasă, dulce, minunată etc.
 Spre finalul întâlnirii noastre, Doamna Bahnaru a fost rugată să facă ceva din munca de bibliotecar – să le  spună o poveste. Vedata a declamat povestea în versuri Facerea lumii de Tudor Arghezi.  Acest poem ludic a plăcut foarte mult publicului. Încântați de vocea Marianei Bahnaru, de povestirile dumneaei, participanții au adunat autografe, copleșind-o cu zâmbete, flori și multă, multă admirație.


  Liliana Juc

Комментариев нет:

Отправить комментарий