CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 4 апреля 2013 г.

Prezentare de carte


           Prietenii noştri - Păsările
    Ziua Mondială a Păsărilor a fost instituită în scopul sensibilizării publicului privind necesitatea protecţiei păsărilor şi a habitatelor lor și este organizată de către secretariatele Convenţiei privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS) şi Acordului privind conservarea păsărilor de apă african-eurasiatice migratoare (AEWA) - două tratate internaţionale ce țin de conservarea animalelor sălbatice, administrate de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP),  la care aderă un număr tot mai mare de parteneri.
   Ziua Mondială a Păsărilor se sărbătoreşte la 1 aprilie. Dat fiind că această zi coincide cu Ziua Internaţională a Umorului, Filiala Târgovişte a organizat pe 4 aprilie 2013 o Prezentare de carte, şi anume, Păsări, din seria Lumea Animală a Moldovei. Vol. 3, editura Ştiinţa, Chişinău, 2006.
   La manifestare au participat elevii cl. VI de la Liceul de arte Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, care-au venit însoţiţi de bibliotecara liceului, doamna Olga Bodaci şi de studenta-practicantă, domnişoara Diana.


    Manifestarea a avut loc în cadrul Clubului Terra – Planeta noastră şi a început cu o scurtă informaţie despre activitatea Clubului, care a desfăşurat mai multe activităţi de sensibilizare a elevilor şi maturilor privind ocrotirea naturii.
    Elevilor le-a fost prezentat volumul 3 Păsări din seria Lumea animală a Moldovei: structura cărţii, compartimente, numărul de păsări din carte (211), informaţii şi ilustraţii la fiecare specie în parte. Există o clasificare a păsărilor, şi anume: arboricale-terestre, terestre, palustre (de baltă), acvatice şi păsări care vânează în aer.
   Conform datelor prezentate de savanţi, pe Terra habitează 8.600 de specii de păsări. Elevii au fost întrebaţi, dacă ştiu ce este Cartea Roşie, inclusiv Cartea Roşie a Republicii Moldova. Spre bucuria noastră, copiii cunosc foarte bine de existenţa unei asemenea Cărţi, cât şi de faptul că anumite specii de păsări, plante, animale sunt pe cale de dispariţie şi au fost incluse în Cartea Roşie, fiind protejate de stat.
   În continuare despre Păsările oraşului Chişinău le-a vorbit doamna Natalia Sochircă-Vasilaşcu, doctor în biologie, specialitatea orintologie, cercetător ştiinţific coordinator la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Din studiile efectuate de doamna doctor, în Chişinău şi zonele adiacente habitează 89 de specii de păsări: unele din ele – sedentare, cum ar fi vrăbiile, ciorile, ciocănitoarele, auşteiii, piţigoii, coţofenele ş.a., altele - migratoare: rândunele, grauri, privighetori, cucul, mierla, pupăza, cintezoii etc.
   De prezenţa păsărilor ne bucurăm anul împrejur. Ele ne aduc multă bucurie şi ne fac viaţa mai frumoasă. Doamna doctor a atras atenţa copiilor asupra numărului excesiv de ciori în municipiul Chişinău, ceea ce este un semnal de alarmă că lucrurile nu merg tiocmai bine, şi anume: indică un grad mare de murdărie – gonoişti, murdărie pe străzi şi trotuiare, în curţile blocurilor şi în zonele publice. Ciorile, prin prezenţa atât de numeroasă, au şi capacitatea de a alunga alte păsări. Şi asta este trist. De exemplu, vara tot mai puţine rândunele rămân în oraş, fiindcă, deşi au locuri de cuibărit, în schimb nu găsesc de mâncare, mancarea lor constituind din diferiţi viermuşori şi insecte. Pe când ciorile se hrănesc de la gunoişri, rândunelele şi alte păsări călătoare care vin la noi de la zeci de mii de chilometri, nu hăsesc în oraş hrana necesară şi pleacă în alte locuri. O altă cauză, care le face pe păsări să părăsească oraşul Chişinău, este dispariţia arbuştilor.”În natură totul se leagă. Dacă nu sunt arbuşti, nu sunt insecte. Dacă nu sunt insecte, nu este hrană pentru o anumită specie de păsări”, a conchis doamna doctor Natalia Sochircă-Vasilaşcu, care a îndemnat copiii să iubească natura, să protejeze păsările, să nu dea dovadă de indiferenţă, să păstreze curpăţenia,
    Spre sfârşitul manifestării, doamna doctor a demonstrat elevilor la calculator vocile păsărilor, pe care le avea imprimate pe stik. Copiii au încercat să “ghicească”, uneori reuşeau, alteori – nu. De fiecare dată, cu răbdare şi în cunoştinţă de cauză, doamna Natalia le-a explicat elevilor fiecare detaliu. Este o cunoscătoare a păsărilor, recunoscând vocile fiecărei păsări în parte.
   În final, copiii i-au adresat mai multe întrebări, legate de vârsta păsărilor, de hrană etc. La întrebarea: De ce şi-a ales această profesie rară? doamna Natalia a spus că totul a început de la o lecţie când, în copilărie, a mers cu sora la şcoală, iar învăţătoarea de zoologie atât de frumos a vorbit despre păsări, încât s-a îndrăgostit de ele pentru toată viaţa. A urmat liceul la Chişinău, apoi studii la facultatea de biologie a Universităţii de Stat din Moldova, a scris teza de licenţă având care a avut o temă legată de păsări. Apoi a continuat doctorantura şi studiul Păsările oraşului Chişinău. “Sunt cea mai fericită atunci când ies pe teren!”
    Copiii au aplaudat-o îndelung. În numele tuturor, doamna Olga Bodaci i-a adresat cuvinte de mulţumire pentru bogata şi variata informaţie prezentată, pentru lecţia oferită copiilor, în care s-a văzut dragostea şi admiraţia pentru prietenii noştri – Păsările.

Larisa Ungureanu




Комментариев нет:

Отправить комментарий