CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 15 января 2013 г.

Medalion literar-muzical


 Omagiu lui Eminescu

      De ziua naşterii lui Mihai Eminescu, Filiala Târgovişte în parteneriat cu Centrul Comunitar pentru copii şi tineri Vatra a desfăşurat o activitate de suflet în faţa corpului militar al Brigăzii nr.2 de infanterie motorizată Ştefan cel Mare.
     Programul a început cu un Cuvânt introductiv, după care a urmat un Colind şi o Urătură, căci, cum s-a menţionat, „lui bădiţa Mihai i-au plăcut tradiţiile strămoşeşti”. Militarii s-au integrat activ în Hăi, hăi, astfel s-a creat o atmosferă plăcută şi călduroasă. S-au evidenţait surorile Daniela şi Gabriela Garbuz, Gaiber Valentin, Căinac Daniela, Vrabie Maria, Mămăligă Sandra, Cernei Tudor care au au colindat şi au urat cu mult drag, fiind răsplătiţi cu aplauze îndelungate.
    Au urmat Momente din viaţa şi activitatea lui Mihai Eminescu, prezentate de Larisa Ungureanu, cu trimitere la date din copilăria şi adolescenţa poetului, studii, debutul în literatură, activitatea literar-poetică, cu pasaje din amintirile lui Ioan Slavici, Alexandru Vlahuţă, Iacob Negruzzi, unele reflecţii de-ale poetului, cât şi străduinţa contemporanilor noştri de a-i înveşnici memoria: prin filme, spectacole, editarea cărţilor, studii, dedicaţii literare.
    Revista bibliografică a fost prezentată de doamna Liliala Juc, şef oficiu copii. Expoziţia a cuprins cărţi din opera Mihai Eminescu, dar şi din scrierile despre viaţa şi opera Luceafărului poeziei româneşti.
    Medalionul literar-muzical a urmat cu un recital de poezie, la care şi-au dat concursul Elena Botezatu cu un fragment din Scrisoarea a III, Muruc Cristina cu poezia O, rămâi, Alexandra Garbuz cu poezia Somnoroase păsărele, Găluşcă Mihaela cu poezia Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie şi mulţi alţii, care au rostit din inimă versurile eminesciene.
    Omagiu lui Eminescu s-a încheiat cu o dedicaţie muzicală: cântecul Eminescu, versuri de Grigore Vieru, muzica Ion Aldea-Teodorovici, interpretat atât de inspirat de Doina şi Ion AldeaTeodorovici. Au cântat şi cei prezenţi în sală, peste 300 de militari, astfel ne-am apropiat cu toţii de acest măreţ testament lăsat nouă de Grigore Vieru, care se exprimă clar şi răspicat:
La zidirea soarelui se şrie, Cerul a muncit o veşnicie, Noi, muncind întocmai, ne-am ales cu, Ne-am ales cu domnul Eminescu, Domnul cel de pasăre maiastră, Domnul cel de nemurirea noastră, Eminescu. De avem sau nu dreptate, Eminescu să ne judece.  
     Aceste inspirate versuri şi muzica de o frumuseţe aparte au lăsat o amprentă profundă asupra participanţilor la sărbătorirea Zilei de naştere a lui Mihai Eminescu.

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий