CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 26 декабря 2013 г.

Expoziție virtuală

                            Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun

 Hucai, Alina. Carte de Crăciun [ obiceiuri de Crăciun din țara noastră și din alte țări, colinde și urături ] / Alina Hucai. – Iaşi: Sedcom Libris, 2006. – 294 p.








Sărbătorile de iarnă  [ tradiții și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou colinde și urături ] / cuv.înainte, concepţie, sel.: Marcela Mardare; cop.: Ruxanda Romanciuc. – Ch.: Ruxanda, 2007 (Tipogr. „Reclama” SA). – 120 p.






Anul Nou la uşă bate [ scenete ] / editor: Silvia Ursache. – Ch.: Silvius Libris, ş.a. – 80 p.






În jurul bradului  poezii și colinde / culegere: Arina Ursachi. – Ch.: Silvius Libris, ş.a. – 48 p.



Prezentare de carte



Băieţelul din coliba albastră de Spiridon Vangheli. 


Această prezentare  a fost demonstrată  elevilor  de la Liceul Dante Alighieri. Cartea este prezentată în cadrul priorităţii Anul Spiridon Vangheli şi conţine poezii interesante care descriu fenomene ale naturii şi lumea în care trăieşte Radu şi Rodica cei doi copiii care descoperă minunata şi frumoasa copilărie. Este o carte pentru cei care abia au învăţat a citi. În aceste poezii  autorul le spune într-un mod neobişnuit copiilor cum este ,,Pădurea'', ,,Vântul'', ,,Ploaia'', ,,Soarele'', ,,Drumul', "Grîu"l, "Soarele", "Stelele", " Păsărele" şi "Iarna".  Picătura de umor nu lipseşte nici în acestă carte astfel iazul stă toată ziua în apă şi se scaldă, iar copacii sau strâns în Codru că lor le e urât câte unul, iar Verdele se urcă în copacii din iarbă. Copii au lecturat cu plăcere poeziile. Au întrebat despre biografia scriitorului.

вторник, 24 декабря 2013 г.

Serată literar-artistică


Tradiţia colindului

 
În cadrul seratei literar-artistice Leru-i ler, care s-a desfăşurat la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri Vatra cu prilejul sărbătorilor de iarnă, Filiala Târgovişte s-a prezentat cu o informaţie despre tradiţia    
colindului. Colindul este un vechi obicei, cu rădăcini istorice, venite din străvechile ritualuri, la care s-a adăogat elementul creştin. Colindul este un cântec şi se cântă cu prilejul naşterii lui Hristos. Cete de copii umblă din casă în casă şi vestesc că astăzi fecioara Maria naşte pe Mesia”. Colindătorii sunt îmbrăcaţi în costume naţionale, frumos împodobite şi poată în mâini o stea, e simbolul acelei stele călăuzitoare care i-a călăuzit pe cei trei magi, Crai de la Răsărit spre locul unde s-a născut Hristos. Ei au fost primii care-au vestiti lumii că la Bethleem s-a născut Isus, aducându-i daruri şi închinându-i-se.
Poporul nostru a păstrat un şir de colinde care vestesc naşterea lui Hristos. Ele se cântă în biserici, în ajunul Crăciunului, se cântă în familii, se cântă la diferite manifestări consacrate sărbătorilor de iarnă, cum este şi aceasta. Se cântă numai de Crăciun.
A urmat apoi mai multe colinde cântate de copii.

Larisa Ungureanu








пятница, 20 декабря 2013 г.

Expoziţie vituală. Vlad Zbârciog - activitatea literară.

Vlad Zbârciog - 70 ani de la naştere
Născut la 22 decembrie 1943, satul Horodişte, judeţul Bălţi, Moldova. A absolvit Şcoala de Medicină de la Tiraspol în anul 1963 şi Universitatea de Stat de la Chișinău în anul 1973. A activat în calitate de redactor la Televiziunea Naţională din Moldova (1968-1973). A lucrat apoi la săptămînalul „Literarura şi arta” şi la revista „Cultura”, scriind articole publicistice, eseuri (1973-1998). A colaborat cu studioul „Moldova-film” în calitate de scenarist al filmelor documentare. Au văzut lumina tiparului mai multe volume de poezii, eseuri, iar în anul 2003 a apărut romanul său „Orizontul pierdut”.
A fost director-adjunct al Muzeului Literar „M. Kogălniceanu” de la Chișinău, secretar al USM, începînd cu anul 2006. Membru Uniunilor Scriitorilor şi Jurnaliştilor. S-a învrednicit de mai multe premii, printre care şi de titlul ‒ „Maestru al literaturii”, 2010.
Filmografia:
„Cu ochii pictorului”, 1979 ‒ documentar,
„Pulsul pietrei”, 1982 ‒ documentar.
Zbârciog, Vlad. Continentul de mit / Vlad Zbârciog. - Iaşi, Tipo Moldova, 2012. -  347p.





Zbârciog, Vlad. Eminescu, eternă statuie a spiritului... / Vlad Zbârciog. - Ch.: Lumina, 2012. - 296 p.










Zbârciog, Vlad. Io, Ştefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domn al Ţării Moldovei / Vlad Zbârciog. - Silvus Libris, 2012. - 144p.








Zbârciog, Vlad. Loc sub soare / Vlad Zbârciog. - Iaşi, Tipo Moldova, 2013. - 353 p.








Zbârciog, Vlad. Mihai Cimpoi sau Dreapta cumpănă românească / Vlad Zbârciog. - Ch.:Gunivas, 2003. - 346 p.








Zbârciog, Vlad. Sadoveanu sau dorul cel fără de vârstă / Vlad Zbârciog. - Ch.: Pontos, 2006. - 251 p.








Zbârciog, Vlad. Ştefan cel Mare şi Sfînt - voievodul românilor / Vlad Zbârdiog. - Ch.: Baştina-Radog SRL, 2004. - 63 p.








Zbârciog, Vlad. Ţară sfântă / Vlad Zbârciog. - Ch.: Pontos, 2013. - 120 p.
 

четверг, 19 декабря 2013 г.

Expoziţie virtuală


Marcela Mardare (1 decembrie 1948, s. Miclești, r. Criuleni) este o poetă, prozatoare și editor. Absolventă a Universităţii de Stat din Chişinău, Facultatea de Litere, 1976. Este profesoară de limba română, director al editurii ”Pontos” și ”Ruxanda”, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Din opera sa fac parte proza ”Scurt pentru Leonora” (Literatura Artistică, 1989), versuri pentru copii ”Iepurașul fricos” (Ruxanda, 1997), nuvele ”Nelimita iubire” (Pontos, 2002), versuri de dragoste ”Clipa de zbor” ș.a. 

Mardare, Marcela. Trandafirul din grădina Semiramidei: Nuvele. - Ch.: Pontos, 2012.

Nuvele psihologice, îmbinând viața reală cu cea ireală. Cartea include nuvelele: Trandafirul din grădina Semiramidei, Ziua Mărturisirilor, Miarcolul, Delirul, Vendeta, Verdictul, Pe drumul Golgotei și Sabia lui Domocle.

Mardare, Marcela. Timpul care dăinuie. - Ch.: Ruxanda, 2008. - 128 p.
Există numeroase teorii care încearcă să explice cum a luat naștere și cum a evoluat Universul. Teoria marii explozii pare a fi cea mai acceptabilă. Conform acestei teorii Universul ar fi luat naștere în urma unei explozii uriașe cu circa 15 miliarde de ani în urmă. Se crede că acest eveniment ar fi dat naștere materiei, energiei, spațiului și timpului.
Timpul simbolizează o limită în durată față de lumea de Dincolo, numită a Veșniciei.
Mardare, Marcela. Legende despre flori. - Ch.:Ruxanda, 2007. - 107 p.
Mardare, Marcela. Legenda anotimpurilor. - Ch.: Pontos, 2011. - 36 p
Una dintre legenda ne spune că Dumnezeu, după ce a zidit lumea, cerul şi pământul, după ce a creat toate vietăţile, s-a gândit să le dea un rost şi celor patru fiice ale anului.
Mardare, Marcela. Feeria iernii: antologie lirică. Ch.: Pondos, 2010. - 120 p.
Cartea Feeria Iernii este o culegere de poezii și ghicitori ale scriitorilor din Moldova pentru copii de vârsta de 6-7 și 8-12 ani.

Mardare, Marcela. Clipa de zbor: versuri de dragoste. Ch.: Pontos, 2006. - 96 p.
Florilegiul de poezii de dragoste, scrise la lumina sufletului, cu penița muiată în zorii dimineții, de poete din Republica Moldava, sensibilizează inimile noastre prin înălțătorul sentiment al iubirii, eternizat în imagini sugestive și relevante.








Mardare, Marcela. Fascinaţia culorilor. - Ch.:Ruxanda, 2007. - 120 p.; 8 p. il.
 
Lumea în care trăim este încântătoare! Oprește pentru o clipă, uită numeroasele tale probleme, grijile cotidiene și descoperă cu ochii inimii și a sufletului ceea ce te poate încânta, ceea ce te poate schimba.
Este minunată, fascinantă lumea culorilor, ca și cea a muzicii, ca și cea a cuvântului. Culorile ne bucură ochii, ne incintă mintea, ne răscolesc sufletul, trezind emoții palpitante și făcându-ne să vedem lumea așa cum este: frumoasă și luminoasă sau mai puțin frumoasă, sumbră.

Prezentare de carte

     Prezentare de carte Ștrengaria de Spiridon Vangheli

     Pe data de 19 decembrie la filiala Târgovişte a avut loc prezentarea cărţii  Strengaria de Spiridon Vangheli. Au participat un grup de elevi de la Liceul Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Elevilor li s-a vorbit despre personajele şi întîmplările pline de haz din carte, despre inocenţa copilăriei şi modul deosebit prin care scriitorul poate reda frumuseţea acestei vârste. Elevii cu plăcere au rasfoit filele cărţii şi unii au împrumutat – o la domiciliu.
                       

 

среда, 18 декабря 2013 г.

Lansare de carte



Cărți noi pentru micii cititori: 
Iepuraşul cel isteţ. Taina Şarpelui. Fiica olarului de Maria Osoianu-Niconov




Maria Osoianu-Niconov născută în satul Horeşti, raionul Făleşti.
Pasionată de poezie. Publică poveşti şi poezii pentru copii în revistele republicane (Alunelul, Florile dalbe ş. a.)
Colaborează cu grădiniţe de copii din oraşul Chişinău scriind special pentru ele scenete şi poezii tematice)
Astăzi, micuţii din clasa I-a „C”, Liceul Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, au demonstrat un spectacol, unde se înghesuiau frumos poezii zoomorfice şi poezii despre trăsăturile umane – prietenie, acurateţe, bunătate. Copiii au făcut cunoştinţă în prealabil cu volumele Iepuraşul cel isteţ, Taina Şarpelui, Fiica olarului semnate de Maria Osoianu-Niconov, însuşind în detaliu fiecare carte. La solicitarea de a prezenta deosebit aceste opere, doamna profesoară Galina Lupuşor (Liceul Doina şi Ion Aldea-Teodorovici) a fost receptivă şi cooperantă, organizând un spectacol de zile mari. Fiecare elev din clasă a fost antrenat în acest recital cu o poezie, două, cu un rol în scenetă. Unul câte unul s-au perindat în totalitate versurile din cartea Iepuraşul cel isteţ despre aricelul ce-i place rumen mărul, căţeluşul din stradă care frumos a devenit, doctorul copacilor, veveriţa acrobat, vulpea cea şireată, care vrea pe iepure să-l prindă,/şi în braţe să-l cuprindă, papagalul năstruşnic, vrăbiuţele ciudate, care se scaldă în baltă, etc. Acest volumaş cuprinde atât poezii despre animale, istorioarele căsuţei pe picioare, ceşcuţei bunicuţeivasului cu miere, cât şi povestea Iepuraşul cel isteţ, pe care participanţii au prezentat-o dramatizat. Şi dacă Iepuraşul cel isteţ, a fost pus în scenă, frumoasele poveşti dinTaina şarpelui şi Fiica olarului, copiii le-au descoperit prin lectura în clasă.
 Doamna Maria Osoianu-Niconov a rămas plăcut surprinsă să-şi audă poeziile declamate cu mult suflet de copii, să-şi vadă opera dintr-o parte, pusă în faţa cititorului dornic de a cunoaşte mai multe. La final, dumneaei a oferit tuturor participanţilor autografe.
 Pentru colaborare fructuoasă, parteneriat şi promovarea imaginii bibliotecii Târgovişte în comunitate, domna Maria Osoianu-Niconov  şi profesoara Galina Lupuşor au primit diplome de menţiune.




















                                                                                                                               Liliana Juc

четверг, 12 декабря 2013 г.

Prezentare de carte

                       Monografia comunei Răzvad

   La gimnaziul nr. 5 a avut loc prezentarea cărţii Monografia comunei Răzvad, autor George Toma Veseliu. La manifestare au fost prezenţi elevii claselor V, VI. Această activitate s-a desfăşurat în cadrul Clubului Să ne iubim ţara, un proiect comun al Filialei Târgovişte şi al bibliotecii gimnaziului nr. 5.
    Prezentarea de carte a început cu explicarea noţiunii de comună, care semnifică suma a câtorva localităţi, aşezate foarte aproape una de alta. Un timp, ele s-au dezvoltat separat, apoi au devenit o singură aşezare, păstrându-şi însă, fiecare în parte, şi vechile denumiri. Astfel, comuna Răzvad, cel mai vechi sat de aici, are patru sate: Valea Voievozilor, Răzvadul de Sus, Gorgota, Răzvadul de Jos.
     Prezentarea a cuprins următoarele teme. Istoricul, Prezentul. Personalităţi.
     Prima atestare documentară a Răzvadului a fost în 1437. Comuna Răzvad mai este numită Vatră voievodală. Prin aceste locuri au păşit voievozii Ţării Româneşti, începând cu Mircea cel Bătrân. Pe aceste meleaguri s-au păstrat şi încă mai funcţionează lăcaşuri de închinare, popasuri duhovniceşti ctitorite fie de voievozi, fie de dregători. Aici se află centre de cultură locale şi naţionale (mănăstirea Golgota). Comuna se află în apropierea oraşului Târgovişte, care mault timp a fost cetate de scaun a Ţării Româneşti.
    Autorul acesteui monografii este George Toma Veseliu, poet, profesor, jurnalist, un adevărat intelectual, care a efectuta studii amănunţite asupra istoricului comunei Răzvad, acordând un spţiu mare prezentului şi transformările benefice prin care a trecut această comună, care are circa 9.200 locuitori.
    Deşi au mai existat lucrări, articole, monografii care s-au ocupat de istoria celui mai vechi sat din judeţul Dâmboviţa, Răzvadul, actuala monografie, care s-a bucurat de sprijinul unui grup de intelectuali, dar şi al primăriei din localitate răspunde cerinţelor actuale, umplând un gol informaţional şi fiind un îndemn pentru viitorii cercetători de a continua studiul.
     În prezent Răzvadul este o aşezare modernă cu 4 biserici, 3 şcoli, 3 cămine culturale, 3 farmacii, 3 dispenasre, 1 cabinet stomatologic, poştă, telegraf, cale ferată, drumuri moderne, cu canalizare, apeducte etc.
    Printre personalităţile născute în această comună se numără mai mulţi preoţi, profesori, oameni de ştiinţă, ingineri, oameni politici, diplomaţi, pictori şi scriitori, cum ar fi: preotul Vasile Voinea, Ştefănescu N.Ion, Nicolae Ionescu, Gică Iliescu, Valeriu Ionescu, Radu Câmpeanu, Titu Duţulescu, Calciu Gheorghe, Nicu Dascăl, Ion Roiban, Elli Olimpiu Petre, Anca Cristina Veseliu şi autorul, George Ion Veseliu, dar şi alţii..
    De remarcat, că până în prezent au avut loc mai multe şedinţe ale acestuui Club, la care s-a vorbit despre istoria şi prezentul mai multor localităţi din Republica Moldova şi România, cum ar fi: or. Târgovişte, or. Bălţi, Soroca, Cahul,. Chişinîău, Orheiul Vechi.
   Prezentarea cărţii a trezit interesul copiilor faţă de acest gen de studiu, promiţând că la următoarele şedinţe vor veni cu comunicări despre localităţi din Republica Moldova, de unde părinţii sau buneii lor îşi trag rădăcinile. Am dori să ştim cât mai multe despre trecututl nostru, fiindcă fără cunoaşterea trecututlui nu ai viitor”, a spus o elevă.


Larisa Ungureanu

вторник, 10 декабря 2013 г.

Masă rotundă


Ziua Drepturilor Omului

    Masa rotundă cu tematică Ziua Drepturilor Omului a fost organizată la Liceul Profesional nr. 1 cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, la care au participat elevii cl. X. Această activitate a fost organizată în parteneriat cu bilioteca liceului.
    Bibliotecara Ala Livadari a prezentat elevilor o Revistă bibliografică, atrăgând atenţia elevilor asupra unor cărţi cu tematica drepturilor omului, editate în Republica Moldova.
    Agenda mesei rotunde a inclus şi alte subiecte, cum ar fi: Semnificaţia Zilei de 10 decembrie, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, proclamată la Adunarea Generală a ONU în 10 decembrie 1948, instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului a avut loc la 4 decembrie 1950, Drepturile Omului şi respectarea lor în Republica Moldova.
    În cadrul mesei rotunde au fost abordate şi subiecte legate de dreptul la educaţie, dreptul la muncă, dreptul la liberă circulaţie, dreptul la liberă exprimare ş.a.
    Elevilor le-a fost prezentată cartea Drepturile omului pe înţelesul tuturor. Dicţionar . Autor Ion Guceac. Chişinău, ed. Ştiinţa, 2010. S-a vorbit mai pe larg despre: abuz asupra copiilor, discriminare, migraţie, violenţă, făcându-se referiri la explicaţiile aduse de autorul dicţionarului.
    Masa rotundă a decurs într-o atmosferă constructivă, elevii au comantat anumite subiecte, şi-au exprimat părerea, îndeosebi asupra cunoaşterii dreptruilor şi respectarea lor.


  Larisa Ungureanu