CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 29 мая 2012 г.

Discuţii/dezbateri


         Intereseul faţă de muzee şi teatre e în creştere
La această constatare am ajuns în urma discuţiei/dezbateri care a avut loc la Filiala „Târgoviște” la tema Muzeele şi teatrele Chişinăului, la care au participat două clase de a VII de la liceul „Dante Alighieri”, însoţiţi de bibliotecara, doamna Valentina Ciobanu.
Întâlnirea noastră a început cu o întrebare: Cine dintre elevi a participat în acest an la Noaptea muzeelor? Mare a fost mirarea, dar și bucuria, când am aflat că mai mult de jumătate din cei prezenţi au păşit pragul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei în seara de 19 mai, când la Chişinău s-a desfăşurat Noaptea muzeelor şi aceste instituții au ţinut uşile deschise pentru toţi doritorii. Ce-i drept, era sâmbătă seara, a doua zi nu trebuia să mergi la școală, iar părinții nu s-au dus la lucru, ceea ce a fost un stimulent pentru multe familii de a merge împreună la muzee.
Discuţia/dezbatere s-a axat pe o scurtă retrospectivă a istoriei muzeelor din oraşul Chişinău, în special, a Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală, fondat la sfârșitul secolului XIX şi care în prezent conţine o colecţie impunătoare de piese de importanță ştiinţifică şi patrimonială, a Muzeului Naţional de Arte Plastice de pe bul. Ștefan cel Mare şi Sfânt care, din păcate, de mai mulţi ani nu funcţionează, activitatea acestuia desfăşurându-se într-o altă clădire, cea de pe str. 31 August 1989, clădire construită la inițiativa principesei Natalia Dadiana pentru liceul de fete. Mai târziu, aici s-a aflat Uniunea Scriitorilor din Moldova, iar din anii 90 ai secolului trecut clădirea, care este patrimoniu de stat, a devenit Muzeu de Arte Plastice. La fel, am vorbit despre Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, care a fost fondat în 1983 într-o clădire construită în 1983 şi reconstruită după cutremururl din 1977.
Temă de expunere au devenit și celelalte muzee, cum ar fi: Muzeul Şciusev, Casa – muzeu „Alexandr Puşkin”, Muzeul Sportului, Muzeul Satului, Muzeul oraşului şi Galeria de Arte Plastece „Brâncuşi”.
Doar un singur elev a recunoscut că nu trecut niciodată pragul vreunui muzeu, în rest toţi copiii, de mici, cu părinții, apoi fiind elevi, au vizitat de nenumărate ori muzeele orașului Chișinău, participând și la vernisarea expoziţiilor de autor. Au fost la Muzeul de Istorie ca să vadă drapelul de luptă, Sfântul Ghoerghe, al domnitorului Ștefan cel mare şi Sfânt, au văzut colecţia de obiecte personale şi scrisori, care au aprținut lui Mihai Eminescu.
A doua parte a expunerii-dezbateri s-a axat pe tema Teatrele oraşului Chişinău. M-am oprit la istoria fiecărui teatru, expusă pe scurt, în special, a istoriei fondării Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, cel mai vechi teatru din Republica Moldova, care a fost fondat încă la Tiraspol în 1933, având, de fapt, doi părinți spirituali: Teatrul din Tiraspol şi Teatrul Național din Chișinău, care a activat în perioada anilor 1920 – 1935.
O altă instituție cu o istorie impunătoare este Teatrul Republican de Păpuşi „Licurci”, fondat în 1945. Teatrul „Luceafărul” îşi are începututl din 1960 ş.a.m.d. Erxista şi teatre mai noi, care s-au deschis în anii 90 ai secolului trecut: Teatrul „Eugene Ionesco”, Teatrul „Satiricus I.L. Caragiale”, Teatrul municipal de păpuşi „Guguţă”. Mare le-a fost mirarea, când au aflat că la noi există şi teatre private. În special, acestea sunt teatre particulare de păpuşi. La întrebarea Când aţi fost ultima oară la teatru? Copiii mi-au spus că au fost la Teatrul „Alexe Mateevici” la un spectacol de poezie pe versurile lui George Topârceanu.
Doamna Violeta Moraru, bibliotecară, a făcut o trecere în revistă a cărților cu tematică muzeistică şi teatrală, aflate în fondurile Filialei „Târgovişte”.
Larisa Ungureanu,
critic de teatru și film,
doctor în studiul artelor






четверг, 24 мая 2012 г.

Lansare de carte


Nimeni nu e singur

de Nicoleta Iacob – Bologan

Nicoleta Iacob – Bologan, autoarea cărții de versuri Nimeni nu e singur, este o tânără poetă care şi-a făcut debutul cu această carte de versuri. Nicoleta are doar 22 de ani. Este absolventă a Colegiului Republican de Informatică și Drept din Chișinău (2009). Actualmente, suplinește funcția de metodist la liceul profesional nr.1 din capitală.
În una din zile, a intrat la Filiala Târgovişte domnişoara Lucia Balanuţa, bibliotecară la liceul Profesional nr. 1, avînd în mâina acest modest volumaş. "Cum ar putea ajunge la cititor?" "Ărinto lansare de carte!" am sugerat eu. Ideea a fost acceptată de d-na Ludmila Plopa, directoarea Filiale Târgovişte. După care a trebuit promovată în practică. Cartea de versuri Nimeni nu e singur a văzut lumina tiparului la editura „Rusanda”. Are un cuvânt introductiv, întitulat „E rost să trăiesc, să iubesc”, semnat de Manole Neagu. Volumul conține trei capitole: Și eu o fărâmă-s în lume; Și-am lăsat un dor acasă; Visăm același vis.
Sunt versuri cu o tematică diversă: versuri de dragoste, versuri dedicate copilăriei, versuri în care este cântată dragostea mamei pentru copilul ei, dragostea copilului pentru mamă.
Lansarea cărții s-a produs la liceul teoretic „Columna”, ideea fiind îmbrățișată de doamna Rodica Prodan, diriginta clasei a IV, care a găsit potrivită tematica acestor versuri pentru elevii dumisale.
Astfel, în ziua de 24 mai curent, când afară ploua cu găleata, într-un anturaj plăcut, creat de lectura versurilor Nicoletei Iacob – Bologan, a avut lansarea volumului Nimeni nu e singur. Gingășia versurilor, frumusețea limbii, sentimentul dragostei infinită față de ființa iubită a însoțit această lansare.
Cu regret, la acest eveniment nu a participat autoarea. Care este tânără mămică și copilul ei s-a îmbolnăvit. Am considerat că prezența mămicăi alături de îngerașul ei este mult mai importantă: „Ești pe lume tot ce am, Ești al sufletului hram”. Copiii i-au dorit însănătoșire grabnică și o așteaptă, cu altă ocazie, să vină în ospeție la liceul „Columna”.
Felicitări pentru tânăra autoare cu ocazia debutului în poezie! Mult succes!
Larisa Ungureanu,
critic de teatru şi film,
doctor în studiul artelor

среда, 23 мая 2012 г.

Lansare de carte


Lansarea cărţii Infernul plăcerilor iubirii de Vladimir Halipli la Filiala Târgovişte

Sufletul omului este înaripat de dragoste. Dragostea nu are vîrstă, identitate, limite. Ea vine ca o avalanşă şi înnobilează orice fiinţă, făcînd-o mai tandră, mai bună. Dragostea deţine întîietatea în topul celor mai des întlnite teme din literatură, muzică, pictură. Şi mereu va fi aşa, căci iubirea este nepuizabilă, irepetabilă şi niciodată nu ajung cuvinte să fie redată pînă la capăt.
Pe data de 18 mai, la Filiala Târgovişte a avut loc lansarea cărţii Infernul plăcerilor iubirii. Autorul acestui roman este Vladimir Halipli, medicul scriitor, care vine să ne îmbogăţească sufletul cu această operă. Romanul este a treia carte, fiind precedat de încă două : Apostolul iubirii şi Raiul suferinţelor iubirii.
La lansare au participat scriitori, epigramişti, ziarişti, elevi etc. Toţi cei prezenţi au avut de spus cîte ceva despre Infernul suferinţelor iubirii. Scriitorul Ion Cuzuioc, preşedintele
cenaclului literar La Târgovişte a remarcat faptul că astăzi toţi vorbesc despre ecologia apei, a solului, a aerului, dar uităm de ecologia sufletului nostru, nu avem grijă să -l menţinem în curăţenie şi să-l umplem cu lucruri de valoare. Cartea de faţă nu trebuie să fie doar citită, ea trebuie să fie simţită. Epigramistul Ion Diviza a continuat cele spuse: Sînteţi printre scriitorii care trebuie citiţi şi comentaţi. Contribuiţi la cultivarea sufletelor noastre şi semănaţi în ele dragoste. Sîntem furaţi: ni se fură timpul şi nu avem cînd să ne cultivam sufletul. Dumneavoastră ne ajutaţi să facem acest lucru. Este o carte care se află în căutarea cititorului şi negreşit îl va găsi.
Au fost nelipsite, bineînţeles, epigramele, fabulele, vorbele cu duh, iar Igor Grosu a cîntat la chitară cîntece de dragoste de altădată:


Melodia de demult
Azi cu tîngă o ascult
Fete ca lalelele se duc cu altul...

Tot dumnealui ne-a destăinuit că a scrie romane este o boală, de care dacă te - ai îmbolnăvit, greu te lecuieşti.
Doamna Maria Plămădeală, pedagog organizator la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineret Eurica, a rămas încîntată de această carte, spunînd că sunt rari bărbaţii care scriu atît de profund despre dragoste. De obicei femeile sunt mai romantice, dar în acest caz avem de-a face cu un bărbat care şi-a dezgolit sufletul, şi ne-a arătat tot ce are mai frumos în el.
Doamna Ludmila Plopa, directorul Filialei Târgovişte, a declarat că domnul Vladimir Halipli a venit la biblioteca noastră ca un apostol al iubirii şi ne-a descris raiul şi infernul suferinţelor iubirii. El ne-a amintit că avem nevoie de puţină dragoste în plus. Dumneaei l-a felicitat pentru această carte care poartă în sine o profundă încărcătură sentimentală.
Violeta Moraru
  şef oficiu



















четверг, 10 мая 2012 г.

Ora poveștii


 Băiatul cel înţelept (Poveste populară izraieleană)
 Ora de poveste a fost desfăşurată cu elevii clasei II-a «A», Liceul Dante   Alighieri , profesor Teodora Scaleţchi.
 În dialogul De ce ne plac poveştile, participanţii au argumentat de ce plac poveştile tuturor copiilor, ce ne învaţă ele, ce putem descoperi prin poveste.
 Copiii au sesizat mesajul transmis de text — adevărul întotdeauna triumfă,
au găsit proverbe echivalente ideii principale din poveste, s-au delectat prin dezlegarea ghicitorilor, au înscenat un pasaj din poveste.
Liliana Juc

Clubului Sănătate pentru toţi

Despre dauna fumatului
În cadrul discuţiei/dezbatere, care s-a desfăşurat în cadrul Clubului Sănătate pentru toţi, dl Vladimir Halipli, le-a vorbit colaboratorilor şi beneficirilor Centrului Comunitar pentru tineri şi copii „Eurica” despre dauna provocata de fumat. Aceasta activitate a anticipat Ziua Mondială împotriva fumatului.
Sănătatea depinde mult de modul de viaţă al fiecăruia din noi, a ţinut să accentuieze dl Halipli în expunerea sa. Dumnealui a făcut şi un scurt istoric al provenienţii tutunului şi obiceiului de a fuma.
Tutunul („Tabaco”) a fost introdus în Europa în sec. XV, de către exploratorii Americii, care au adus seminţele din provincial Tabago-Santo Domingo. În anul 1560, ştiind că regina Maria de Medicis suferea de migrenă, Jean de Nicot, ambasadorul francez de la curtea Lisabonei, mare iubitor de tutun, i-a dăruit o cutie de foi de tutun (e vorba de florile plantei erbacee Nicotiana tabacum), recomandându-i să inspire praful de tutun atunci când o doare capul. Prizarea prafului a fost înlocuită, treptat, de fumarea foilor americane, şi tutunul a început să se răspândească în toate ţările.
Dl Halipli s-a oprit în mod deosebit la daunale provocate de fumat. Se ştie doar, că în ultimii ani tot mai mulţi tineri şi chiar copii au acest prost obicei. La început cred că e joacă, apoi ţigara devine un viciu. Fumatul este o obişnuinţă care a încătuşat mintea, raţiunea, chiar şi starea de sănătate a omului, din cauza efectelor sale nefaste asupra organismului uman, mai ales asupra celui tânăr. Tutunul este o otravă cu acţiune multilaterală. În fumul lui au fost descoperite circa 600 substanţe toxice. Cea mai cunoscută dintre ele este nicotina.
Fumatul este un obicei rău, care afectează serios sănătatea. Ion Creangă îl afurisea ca „buruiană blestemată”. Poporul nostru l-a botezat simplu și semnificativ: „iarba dracului”.
Din cei prezenți, patru adolescenți au recunoscut că au ”încercat” să fumeze. Probabil, că sunt mai mulţi. Se ştie, că în prezent fumează atât băieţi, cât şi fete. Vrem să credem, că această lecţie a fost de real folos şi tinerii vor trece indiferenți pe lângă chioşcurile cu ţigări. Ba îi vor sfătui şi pe alții să se lase de fumat.
  Larisa Ungureanu

понедельник, 7 мая 2012 г.

Lecţie biblografică


 Călătorie în Regatul Cărţii (lecție bibliografică)
Elevii clasei II-a «A» ai Liceul Dante Alighieri,  profesor Teodora Scaleţchi au efectuat o vizită colectivă la Biblioteca «Târgovişte» în scopul evaluării şi consolidării celor însuşite la lecţia bibliografică organizată pentru ei în clasa I-a Călătorie în Regatul  Cărţii .
Copii au definit  cuvântul bibliotecă, au încercat să tălmăcească ce ne poate călăuzi în căutarea informaţiei la raft, câte tipuri de cărţi pot fi, ce semnificaţie au literele dintre volume, ce denotă inscripţiile de pe divizionare, ce numim ediţii periodice, cum sânt organizate colecţiile, ce numim expoziţie de carte, care este rolul ei, ce aflăm de pe panol informativ. Au mai aflat nou — ce                                                        înseamnă cărţi jubiliare, noutăţi editoriale (Cărţi noi pentru Tine).                                          
Participanţili au făcut o trecere în revistă a drepturilor şi obligaţiilor utilizatorului.
La final, au fost organizate jocuri, unde elevii din clasa II-a «A» şi-au demonstrat abilităţile, au pus în practică cele însuşite la această lecţie bibliografică.

Şedinţa Clubului Temele pentru acasă Studiem împreună

 Programul Chişinăul citeşte o carte     

  Prezentare de carte Anatol Moraru. „Nu mă tentează”.

Pe data de 7 mai 2012, în cadrul ședinței Clubului Temele pentru acasă Studiem împreună, a fost prezentată cartea „Nu mă tentează” de Anatol Moraru.
Se ştie că această culegere de povestiri, „Nu mă tentează”, a fost recomndată de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” pentru lectură în cadrul Programului Chişinăul citeşte o carte. Programul se implementează din 2005 şi până în prezent. Astfel, pe parcursul anilor au fost selectate şi propuse cititorilor mai mulre cărţi ale scriitorilor autohtoni. Unul din obiectivele Programului este de a promova lectura ca mijloc de dezvoltare culturală. Aşa dar, fiind un program cultural complex, filialele organizeaza diverse activităţi: prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii, expuneri/dezbateri. De regulă, Programul Chişinăul citeşte o carte finalizează cu o conferință de totalizare, unde au loc discuții, schimb de opinii între publicul prezent şi autor.
Ținând cont de faptul că filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” oferă servicii divereselor categorii de cititori, programul a fost divizat în două părţi: 1. Chişinăul citeşte o carte; 2. Copiii Chișinăului citesc o carte.
În acest an copiii Chișinăului citesc cartea „Poveşti cu Barbălungă” de Ovidiu Creangă, recomandată, cum scrie autorul, cititorilor „de la 5 la 95 de ani”.
La ședința Clubului din 7 mai curent au participat elevi din clasele a XI și a XII de la liceul profesional nr. 1, însoţiţi de domnișoarele Lucia şi Iren, bibliotecare. La fel, la şedinţă a participat şi profesoara de limbă franceză, doamna Neagu.
În prealabil, împreună cu doamna Juc, șefa oficiului copii, am pregătit o expoziţie de carte, dedicată acestei prezentări. Au fost expuse următoarele cărţi: „Nu mă tentează” şi „Ion Druţă: Opera epică şi dramatică”, semnate de Anatol Moraru. Cu regret, celelalte două volume ale aceluiași autor: „Nou tratat de igienă” (nuvele) și „Turnătorul de medalii” (roman) nu se află pe rafturile Bibliotecii „Târgovişte”. A treia carte expusă, cum era şi firesc, a fost „Povești cu Barbălungă” de Ovidiu Creangă. La fel, au fost expuse și materiale de analiză, articole despre cartea lui Anatol Moraru „Nu mă tentează”, date biografice, alte materiale, semnate de scriitori, critici literari în revista BiblioPolis şi cotidianul Timpul.
Reproduc câteva citate, aprecieri despre volumul de povestiri „Nu mă tentează”.
Maria Pilchin: Volumul ”pare să facă o simplă cronică existenţială a unui oraş provincial”.
Dumitru Crudu: Scriitorul a putut „ să consrtuiască niște povestiri foarte diferite şi convingătoare, plecând de la situații de viață mărunte şi neînsemnate... Cele mai multe dintre finalurile textelor sale sunt bulversante, dând peste cap ordinea deja stabilită a narațiunilor... Ceea ce a demonstrat Anatol Moraru în acest volum e că şi după postmodenism se poate scrie o proză valoroasă”.
Ivan Pilchin: Dialogul ironic (printre altele) între profesorul de literatură universală şi studentul său din naraţiunea „Nu mă tentează”, care a şi dat titlul întregului volum de povestiri („Cartier”, 2011), ar putea fi privit ca o situaţie reprezentativă pentru toată ficţiunea lui Anatol Moraru. Comunicarea directă sau indirectă a profesorului cu studentul şi invers, viziunile şi perspectivele celor doi asupra literaturii şi a vieţii, asupra „muncilor şi zilelor” universitare şi a unuia asupra celuilalt, constituie miezul preocupărilor literare ale prozatorului bălţean. Volumul „Nu mă tentează” pendulează între aceste două poluri, de fapt, două ipostaze ale unuia şi aceluiaşi personaj, care, de parcă s-ar afla într-un labirint mitic, este expus necesităţii de a alege / a se hotărî pentru una dintre mai multele opţiuni ce îi apar în cale”.
Vitalie Răileanu: „A. Moraru, dr. în filologie, s-a impus ca un atent şi original critic literar..., şi ca un prozator de calitate, cu priză, mai ales, credem, la tinerii cititori”.
Au fost date citirii unele fragmente din povestirea „Povestea unui bicilist nostim”, „SMS”, iar povestirea „Un cal putere” a fost citită până la capăt pentru a fi mai convingători în afirmaţiile făcute, şi anume că scriitorul este un fin observator al realității din jur, este atent la detalii, construiește un dialog iute, firesc, știe din câteva fraze să „prindă” portretul unui personaj, folosește comparaţii neașteptate şi pare mereu prezent și chiar participant la acţiune.
Volumul „Nu mă tenteză” a fost recomandat elevilor să-l citească, să-şi expună părerile unul altuia, dar și la o eventuală întâlnire cu atorul, cât și în cadrul conferinţei de totalizare din toamna acestui an.
Pe marginea volumului a ţinut să vorbească eleva cl. XII Postu Ana, a căror opinii ni se par interesante și oarecum revelatorii. Mai jos vă propunem discursul Anei.
În numele elevilor, bibliotecara Balanuța Lucia a ţinut să mulțumească pentru prezentarea cărţii, iar unii elevi au dorit s-o ia cu împrumut pentru a o citi în voie.
Larisa Ungureanu


„Nu mă tentează” : operă a secolului XXI

Mă numesc Postu Ana şi sunt elevă la liceul profesional nr.1, clasa a XII, iar curajul şi dorința de a cunoaşte, a descoperi noi lucruri și viziuni despre lumea şi viața în care trăim, m-au făcut să particip la acest Program Chişinăul citeşte o carte. Astăzi am să vă vorbesc despre volumul de povestiri întitulat „Nu mă tentează” de Anatol Moraru – eseist, prozator, conferențiat universitar, născut la 18 septembrie 1958 în satul Scumpia, județul Bălți. Este licențiat al Universității de stat „Aleco Russo” din Bălţi (1984). Îşi ia doctoratul la Academia de Științe a Moldovei în 1989. De atunci și până în prezent este lector la Catedra de literatură română și universală la Universitatea din Bălți. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Această carte, „Nu mă tentează”, a apărut în noiembrie 2011 la editura Carter. Prin noua sa carte autorul A. Moraru încerca să mențină în vizorul său aspirațiile cititorilor selecți, la fel cum a reușit să o facă şi prin celelate cărţi ale sale: „Noul tratat de igienă” (nuvele), „Turnătorul de medalii” ( roman) ş.a., scrise cu foarte multă dragoste și pasiune și care conține un adevăr ascuns, un realism pe care foarte puțini scriitori pot să-l exprime în aşa manieră.
În opinia mea, cartea „Nu mă tentează” este o operă a sec. XXI cu foarte multe caractere postmoderniste. Pe lângă faptul că exprimă un adevăr foarte des auzit și întâlnit în societatea în care trăim – plină de demagogie, sarcasm, ironie și paradox – autorul satirizează în acelaşi timp şi generaţiile tinere ale secolului XXI, pe care nu le tentează progresul ştiinței sau culturii pe care o strâmbă, o sfidează, și o privesc cu umor ca pe o parodie. În schimb, nu se dau în lături de la tentaţii, precum: aventuri, amoroase, fete frumoase, țigări, discoteci, bere, votcă, vinuri, coniacuri, rachiuri, salamuri şi ţigări, fotbal şi multe altele. Aceste plăceri, atracţii sunt exprimate cât se poate de evident de personajele masculine: Ieronim Dunăreanu, Benedict, Eduard, Valeriu Plămădeală, prof. Drăguțeanu, Sandu Mocanu, Marcel, cât şi şi personajele feminine: Sorinela, Geta, Lola, Natalia, Lora. La fel este prezent și eu-l liric anonim care prin inserţii paratextuale leagă prezentul de trecut prin diverse amintiri tentante. Astfel, în această carte se abordează problema unui om care zilnic se confruntă cu bucurii și necazuri, succese și insuccese, cu o viaţă în care ”toţi oamneii sunt un singur om și toate cărţile sunt o singură carte”, o lecție plină de informație, prin care deţinem puterea, o echipă de fotbal care ne reprezintă şi prin care câştigăm sau pierdem, dar niciodată nu putem şti rezultatul final, o mașină, care la început merge cu mulți cai putere, iar spre sfârșit scade din viteză şi se pierde în neant.
După părerea mea, această carte postmodernistă reprezintă un adevăr spus cu voce tare despre lumea care ne înconjoară, în care predomină ironia, satira, agresiunea. Se citeşte repede şi mi-a făcut o mare plăcere lecturând-o, deoarece te pune faţă în faţă cu tentaţiile şi anturajul vieţii cotidiene, cu această lume plină de globalizare.
O recomand tuturor s-o citească, dar cu condiţia să aibă vârsta trecută de 15 – 16 ani, altfel nu va fi înţeleasă, fiindcă este o carte pentru oameni maturi și nu pentru copii, dar dacă totuși ne tentează atât de mult, o putem citi şi noi, care acum avem mai mult de 15 – 16 ani.
În final, aş vrea să-i mulțumesc autorului că ne-a dat şansa să lecturăm o asemenea carte, să-i urez mult succes şi gânduri frumoase, idei care să-l inspire să scrie şi alte cărţi, care să ne tenteze să le cititm.
Ana Postu,
liceul profesional nr. 1,
cl. XII


суббота, 5 мая 2012 г.

Ora poveștii


  Fructul cel mai valoros (Poveste populară bulgară)


  Ora de poveste a fost promovată cu elevii clasei I-a «C», Liceul Dante Alighieri , profesor Ala Leca.
 În dialogul De ce ne plac poveştile, participanţii au argumentat de ce plac poveştile tuturor copiilor, ce ne învaţă ele, ce putem descoperi prin poveste.
 Copiii au găsit proverbe echivalente mesajului transmis de text, au sesizat faptul că fructul cel mai valoros este cartea, au însuşit lucruri noi despre cărţi, s-au delectat prin dezlegarea ghicitorilor, au reprodus pe scurt conţinutul poveştii, s-au încadrat în jocurile cognitiv-distractive.

Liliana Juc 

четверг, 3 мая 2012 г.

Lecţie biblografică


 În excursie la biblioteca Târgovişte
 Lecţia bibliografică a fost anticipată de excursie. În cadrul vizitei colective,
elevii clasei I-a «C» au aflat care e sala de împrumut la domicilu, sala de lectură; unde se pot înregistra la bibliotecă, cât de semnificativă e expoziţia Târgovişte — cetate a spiritualităţii româneşti, de unde pot afla mai multe din istoria bibliotecii; care sânt performanţele bibliotecii, activităţile şi manifestările culturale la ordinea zilei.

 Lecţie biblografică Călătorie în Regatul Cărţii

  Pentru micuţii clasei I-a «C» ai Liceul Dante Alighieri, profesor Ala Leca, a fost organizată  lecţia bibliografică Călătorie în Altarul Cărţii 
  Copii au aflat ce înseamnă cuvântul bibliotecă în traducere din limba greacă, au descoperit cum sânt aranjate cărţile la raft, câte tipuri de cărţi pot fi, ce ne poate călăuzi în căutarea informaţiei, ce semnificaţie au literele dintre volume, ce denotă inscripţiile de pe divizionare, ce numim ediţii periodice, cum sânt organizate colecţiile, ce numim expoziţie de carte, care este rolul ei, ce aflăm de pe panol informativ.
  Participanţii au fost familiarizaţi cu regulile de înregistrare la bibliotecă, aflat             ce înseamnă un card inteligent, normele de utilizare a carnetului de cititor, drepturile şi obligaţiile utilizatorului.
  La final, au fost organizate jocuri, unde elevii din clasa I-a «C» şi-au demonstrat abilităţile, au pus în practică cele însuşite la această lecţie bibliografică
Lilana Juc
șef oficiu copii