CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

вторник, 10 апреля 2012 г.

Expunere-dezbatere


Învierea lui Isus Hristos – Minunea Minunilor
În preajma sărbătorilor de Paşte, la Filiala „Târgovişte” s-a desfăşurat o activitate care, cum au mărturisit participanţii, va rămâne o amintire de neşters – prin profunzimea şi simplețea expunerii.
E vorba de expunerea-dezbatere despre Învierea lui Isus Hristos – Minunea Minunilor. Au participat elevii de la liceul profesional nr. 1, gr.19, anul II, care-au venit însoțiți de diriginta, doamna Roşca.
De mai bine de două mii de ani creştinii sărbătoresc Învierea Domnului Nostru Isus Hristos – cea mai mare Minune a Lumii. Cu această ocazie l-am invitat pe preotul Viorel de la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din cartierul Buiucani, care cu multă evlavie, dar pe înțeles a expus de ce Dumnezeu, care înseamnă dragoste, a vrut din dragoste să nască pe fiul său, să-l aducă pe Pământ pentru ca noi, oamenii, să fim dăruiţi cu iubire: Iubeşte pe aproapele tău aşa, cum te iubeşti pe tine însuţi, ne-a învățat Domnul Nostru Isus Hristos.
Părintele Viorel a vorbit şi despre primii oameni, Adam – ceea ce în traducere înseamnă om, şi Eva – în traducere înseamnă dătătoare de viaţă, despre păcatul lor şi izgonirea din rai. Dar Dumnezeu nu a rupt legătura cu oamenii, păstrând-o prin dragostea fiului său, pe care l-a trimis la noi în chip de om, născut, dar nu făcut. „Cine vrea să înţeleagă mai bine sensul iubirii faţă de apropale, propovăduit de Isus Hristos, o poate face, citind cartea lui Savatie Baștovoi În căutarea aproapelui pierdut”, a subliniat părintele Viorel.
Preotul s-a oprit asupra semnificației Zilei Floriilor, o sărbătoare de mare importanță pentru toată lumea creştină. Esre ziua intrării lui Isus Hristis în Ierusalim, când lumea i-a ieşit în cale cu osanale şi cu crenguțe verzi. Pe drumul pe care mergea Isus călare pe un asin, lumea aşternea haine, semn că se supuneau puterii lui. Aşa erau întâlniți doar împăraţii. Aceeași lume, după câteva zile, avea să ceară moartea lui Isus. Puterea necurată ispiteşte usor sufletul omului.
Părintele Viorel s-a oprit pe scurt asupra fiecărei zile din Săptămâna Patimilor, în care ne aflăm şi noi în momentul de faţă, în special, miercurea, joia, vinerea, sâmbăta, duminica. A vorbit despre Cina cea de Taină, „sărutul lui Iuda”. A vorbit depre judecată, despre drumul spre muntele Golgota, despre crucea grea pe care a dus-o Mântuitorul Nostru, despre răstignire, despre coșul cu ouă, adus de mama lui Isus Hristos, ouă care s-au înroşit de la sângele său, despre mortea şi învierea Sa.
Părintele Viorel a vorvit despre taina mărturisirii ca despre o necesitate a creștinului de a se pocăi în fața Domnului, despre împărtășanie, despre păcat şi iertare. Să ne mătrutisim în Postul Mare pentru ca să putem primi lumina în sufletele noastre. Prin Învierea sa din Morţi, Hristos a deschis raiul ca să putem intra după moarte în Împărăția lui Dumnezeu, lucru imposibil până la Hristos. Trebuie să avem inima curată ca să-l putem primi pe Hristos. „De ce oamenii nu au bucurii? Fiindcă nu ştiu să-l primească pe Hristos în inima lor, a spus părintele Viorel. Când suntem cu Dumnezeu în Dumnezeu, noi nu cunoaştem deznădejdea. Dumnezeu înseamnă blândeţe”.
Au fost puse mai multe întrebări despre împărtășanie şi semnificația sa, despre filmele care ilustrează viaţa şi moartea lui Isus Hristos, despre cărţile scrise de Savatie Baștovoi şi importanța lor.
Părintele Viorel a răspuns la întrebări, îndemnând elevii să citească, să fie respectuoşi față de cărțile sfinte, față de cărţile lui Savatie Baştovoi şi a altor oameni sfinţi care scriu despre credință, cărţile lui Ioan Gură de Aur, de exemplu, după care a dat ca dar fiecărui elev câte o iconiţă ce semnifică învierea Domnului Isus Hristos.
Doamna dirigintă Roşca a ţinut să mulţumească pentru această expunere profundă și plină de învățăminte, care va fi de un folos real pentru elevi şi  a rugat biblioteca să fie invitati şi data viitoare, când iarăși părintele Viorel va veni cu o nouă expunere. La rândul său, părintele Viorel a felicitat asistenţa cu apropierea sărbătorii – Învierea Domnului Isus Hristos, îndemnând credincioşii să mulțumească Domnului pentru acest mare dar care este viaţa şi care trebuie trăită frumos.
 Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий