CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 15 декабря 2011 г.

Să avem grijă de sănătate



Clubul „Sănătatea pentru toți” a avut ultima ședință în acest an. Care s-a desfășurat în două etape. La prima au participat elevi din clasele a V-VII de la liceul „Dante Aligieri”, iar la a doua ședință – elevi de la liceul profesional nr. 1, cl X, specialitatea: bucătari.
Formatul ședințelor: lecții interactive. Lecțiile au fost susținute de medicul chirurg, scriitorul Vladimir Halipli. Moderatoare: Larisa Ungureanu
Elevilor de la „Dante Alighieri”le-a fost prezentat tema: Regimul zilei. Cum se face un regim, asupra căror monete trebuie atrasă atenția, șa ce sunt bune pauzele, cum pot fi folosite, de ce este necesar consumul apei plate, a fructelor, de ce este necesara mișcarea, sportul, de ce nu este bine să consumi Coca-Cola, de exemplu, și alte băuturi care pot dăuna sănătății. Elevii au pus întrebări, au primit răspunsuri, au făcut comentarii. Elevii de la liceul profesional nr. 1 au avut ca temă: Alimentația. Este una din temele care fac parte dintr-un cilcu de lecții întitulat „Medicina omului sănătos”. Elevii din această clasă sunt veniți de la țară. Mulți din ei pentru prima oară au pășit pragul bibliotecii „Târgoviște”. Ei au venit însoțiți de diriginta, domnișoara Ludmila. Pentru tiți a fost o revelație să asculte leția doctorului Halipli și să afle sănătatea este cel mai mare bogăție a unui om și că de sănătate trebuie să ai grijă în primul rând. Fiindcă acești elevi sunt viitori bucătari, lecția a fost dedicată alimentației și consumului de alimente. Amintim, că acest Club – „Sănătatea pentru toți” își desfășoară actvitatea în fiecare joi. A fost fondat la inițiativă doctorului și scriitorului Vladimir Halipli, având ca obiectiv promovarea modului sănătos de viață în rândul cititirilor. Pe parcursul acestui an au avut loc circa 35 de ședințe la care au aprticipat aproximativ 400 de cititori. Se știe că și la nivelul Miniserului Educației problema modului sănătos de viață este pusă în cel mai serios mod. În curând, opțional, în școli profesionale și colegii va fi studiată o nouă disciplină ”Decizii pentru un mod sănătos de viață”, care este parte a unui proiect „Educație pentru sănătate”.
Scriitorul Vladimir Halipli, fiind medic, și-a dat seama că e mult mai important să ai grijă de sănătate, decât să ajungi pe masa de operație. Aceasta încearcă să explice de fiecare dată elevilor, profesorilor, altor categorii de cititori care participă la lecțiile domniei sale.

Larisa UNGUREANU


вторник, 13 декабря 2011 г.



     In Memoriam Leonida Lari


În ziua când distinsa poetă a fost petrecută pe ultimul drum, la filiala „Târgoviște” a avut loc o Oră de lectură din poezia Leonidei Lari.
După ce am revenit de la cimitir, am invitat pe toți cititorii care se aflau la acea oră în incinta bibliotecii, invitându-i la un recital de poezie. Erau elevi, studenți care au lăsat cărțile și studiul lor și s-au apropiat de stendul pe care au fost expuse cărțile Leonidei Lari, aflate în fondurile bibliotecii „Târgoviște”. Ne-am amintit cu toții de anii de glorie, când Leonida Lari a participat la redeșteptarea națională, a mobilizat masele în luptă cu totalitarismul sovietic, a îmbărbătat mulțimea de oameni de la diverse mitinguri, făcându-i să creadă în adevărul istoric și în izbândă.
Leonida Lari (Liubov Tuchilatu) s-a născut la 26 octombrie 1949, în satul Bursuceni, raionul Sângerei, și a decedat la 11 decembrie 2011, Chișinău. A fost poetă, publicistă, politiciană și militantă pentru reunirea Basarabiei cu România.
Leonida Lari s-a aflat printre fruntașii Mișcării de eliberare națională din Republica Moldova în perioada 1988-1991. A fost deputat în Sovietul Suprem al URSS și în Parlamentul României.
A scris poezii din anuu de școală. A debutat la revista „Nistru”. A editat mai multe cărți de poezie, inclusiv, poezii pentru copii. O poezie pe care o știu mulți copii se numește „Pâinea”.

Să nu arunci, copile,
Pâinea jos nicicând
Că undeva, departe,
Plânge-un copil flămând. 
Şi cată-un colţ de pâine
Prin urne-nfrigurat,
Şi dacă nu-l găseşte
Adoarme-nlăcrimat. 
Şi-n somn ce i se-arată,
Tu să-ţi închipui poţi?
Pământul ca o pâine
Ce-ajunge pentru toţi!
La Ora de poezie din 13 decembrie au fost spuse mai multe poezii din opera Leonidei Lari. Așa, lângă modesta expoziție au răsunat versurile: Dulcele foc, Mica sirenă, Daimonul meu, Lui Ovidiu, Moldova și alte poezii.

Larisa UNGUREANU

среда, 7 декабря 2011 г.

Lansare de carte


Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova

La 7 decembrie 2011 Filiala „Târgovişte” a găzduit lansarea volumului „Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova”. Lansarea a avut loc în prezenţa domnilor Victor Juc, doctor în filosofie, Institutl Integrare Europeană şi Ştiinţe Publice al AŞM, Mihai Adaugi, doctor în istorie, Constantin Manolache, doctor în politologie, Ion Xenofontov, doctor în istorie, colaboratori ai Institutului de Crcvetări Enciclopedice al AŞM.
Doamna Ludmia Plopa, directorul Filialei „Târgovişte”, a prezentat şi invitaţii la caest eveniment : Tatiana Caraman, profesor de istorie, şc. Profesională nr. 9, Stăvilă Parascovia, profesoară de istorie, Chişinău, liceul „Mihai Viteazul”, Străşeni, Veronica Conovali, profesoară de istorie, liceul coregrafic, Chişinău, Valentina Ciobanu, bibliotecară, liceul „Dante Alighieri”, Chişinău, Jangă Snejana, profesoară de istorie, liceul „Mihai Sadoveanu”, Chişinău,cât şi elevi de la şc. Profesională nr. 9, liceul „Dante Alighieri”. Dl. Ion Xenofontov a făcut o amplă prezentare a cărţii, menţionând că apariţia acestui volum a fost posibilă datorită Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Instituţia Publică „Enciclopedia Moldovei”, coordonator şi redactor ştiinţific, dr Silviu Andreiş – Tabac. Autorii volumului sunt cunoscuţi oameni de ştiinţă din Republica Moldova, personalităţi marcante, cum ar fi: Ana Boldureanu, doctor în istorie, Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, Petru Costin, cercetător ştiinţific, Muzeul Armatei Naţionale, Vladimir Bogdan, Aparatul Preşedintelui RM, Constantin manolache, doctor în politologie, Instituţia Publica „Enciclopedia Moldovei”, Mihai Patraş, doctor în economie, profesor universitar, USM, Vravara Buzilă, doxctor în filologie, Muyeul Naţional de Etnografie şi Istorie naturală, Mariana Şlapac, doctor habilitat în studiul artelor, vicepreşedinte al AŞM, Vitalie Ciobanu, doctor în istorie, Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, Silviu Andrieş – Tabac, doctor în istorie, Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM, Ion Xenofontov, doctor în istorie, Instituţia Publică „Enciclopedia Moldovei” ş.a.
Volumul este alcătuit din: Cuvânt înainte, semnat de acad. Gheorghe Duca, Preşedintele AŞM, Introducere, după care urmează material reprezentativ - imagini peizagistice, specifice republicii noastre, imgini ce reflectă tradiţii şi ritualuri simbolice, vestimentaţie simbolică, la fel este expus un prortret al domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, „cel mai autentic portret votiv al lui Ştefan cel Mare”, după cum a menţiinat Ion Xenofontov, imaginea Eminescu – arbore de E. David. Lucrearea cuprinde 11 capitole, Tabel cronologic, Bibliografie selectivă şi Tabula gratulatoria. Volumul este bogat ilustrat cu imagini din arhivă, fotografii, timbre etc. De exemplu, stema de stat a Republicii Moldova, care este prezentată în contextul istoric, evoluţia logică în context cu spiritualitatea românească sau drapelul de stat, tricolorul. Despre tricolor a vorbit în cunoştinţă de cauză dl Mihail Adaugi, care a povestit asistenţei despre adoptarea drapelului de stat de către primul Parlament al RM, a stemei de stat. „Avem două date importante, pe care trebuie să le memorizăm: 27 martie 1990 - adoptarea Drapelului de Stat, triclorul şi 3 octombrie 1990, când Parlamentul a adoptat Stema de Stat, a ţinut să sublinieue dl Victor Juc. Volumul are o importanţă civică, indiferent de provenienţa etnică, trebuie să fim patrioţii acestui pământ”.
Acest volum a fost înalt apreciat în presă. Dr. În juridică Mihai Taşcă crede că „Simbolurile Naţionale ale Republcii Moldova” este o „lucrare de pionerat care ne reprezintă” (Timpul, 1 aprilie 2011). Acad. Mihai Cimpoi, dr. Hab. Vasile Bahnaru con- sideră că „Volumul „Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova” este sub toate aspectele remarcabil şi constituie un autentic vandemecum în procesul de educare naţională şi spirituală a întregii populaţii a Republicii Moldova” (Literatura şi arta, 31 martie 2011). Acad. Andrei Eşanu menţioneazî că „volumul este un tratat ştiinţific de cea mai elegantă ţinută academică şi grafică şi, indiscutabil, este una dintre cele mai reprezentative realizări ştiinţifice academice ale Institutului de Studii Enciclopedice” (Săptămâna, 15 aprilie 2011). Membrul de onoare a Academiei Române Nicolae Dabija scrie în săptămânalul „Literatura şi Arta” că volumul este o „adevărată enciclopedie a simbolicii naţionale” (10 martie 2011). Volumul „Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova” a fost înalt apreciat în cadrul Salonului Internaţional de Carte de la Biblioteca Naţională a RM, fiind considerat Cartea Anului 2011. Asistenţa a ascultat cu mare atenţie expunerile savanţilor, adresând în final mai multe întrebări legate de tricolor, stema de stat, istoria Republicii Moldova.
Larisa Ungureanu

воскресенье, 4 декабря 2011 г.

Conferinţa: Programul: Chişinăul citeşte o carte.


În acest an, conferința s-a desfăşurat în două etape. Prima etapă a inclus discuția în jurul romanului lui Savatie Baştovoi „Diavolul este politic corect” și a avut loc la 16 noimebrie în incinta BM „B.P. Hasdeu”.
Filiala „Târgoviște” a foste prezentată de 5 cititori și 3 bibliotecari.
1.Postu Ana, cl XII, liceul profesional nr. 1
2.Canja Ana, studentă, an. I, UTM
3.Lipeț Sanda, absoilventa liceu, în căutare de lucru
4.Lipeț Margareta, lector conferențiar USM
5.Adaăscălița Valetia
6.Plopa Ludmila, director
7.Juc Liliana, șef oficiu
8.Ungureanu Larisa, bibliotecar
La conferință a vorbit Postu Ana. Ea s-a referit la personajul principal Iacob Kohner, la felul cum a ajuns el la credință prin Biblia moștenită de la mama sa, dar și prin întâlnirea cu Vik, cu familia acestuia. A vorbit despre mama lui Iacob, despre tema romanului, o temă actuală cu multe conotații educaționale. O temă actuală a romanului s-a dovedit a fi și comunicarea prin Internet prin site-urile de socializare.

       A doua etapă a conferinței a avut loc pe data de 23 noiembriei s-a desfăşurat la Filiala „Transilvania”. Aici a fost pus în discuție romanul „Cel rătăcit” de Aurelian Silvestru. Filiala „Târgovişte” a fost prezentată de 5 cititori și 2 bibliotecare.
1.Crijanovschi Nina, cl.X, liceul profesional nr. 1
2.Gârlea Doina, același
3.Poiană Cristicna, același
4.Dobândă Ana-Maria, același
5.Popil Elena, cl. XI, liceul teoretic „Columna”.
6.Plopa Ludmila, director
7.Ungureanu Larisa, bibliotecar.
Din partea bibliotecii au vorbit: Poiană Cristina, care a menționat importanța educațională și emotivă a romanului „Cel rătăcit”; Ungureanu Larisa – a acentuat importanța Programului Chișinăul citește o carte, cât și munca bibliotecarilor în promovarea cărții lui Aurelian Silvestru „Cel rătăcit” și Savatie Baștovoi „Diavolul este politic corect”. Dobândă Ana-Maria i-a pus scriitorului Aurelian Silvestru o întrebare: În cât timp a scris romanul? Răspuns: din noiembrie 2009 până în luna iulie 2010. La dsicuție a participat scriitorul și poetul Nicolae Dabija. De menționat că ambele ședințe au fost moderate de V. Răileanu, lector conferențiar, critic literar. La conferință au participat cititori din municipiul Chișinău.

Larisa Ungureanu