CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

понедельник, 26 сентября 2011 г.

Oră de lectură: Imaginea Chișinăului în operele scriitorilor autohtoni.


 26 septembrie. Invitații Orei de lectruă au fost elevii cl. VIa, șc. Nr 59 „G. Coșbuc”, însoțiți de profesoara de limbă română, dna Rotaru și bibliotecara școlii, dna Bodaci.
Chișinăul a fost un subiect folosit de mai mulți scriitori în operele lor literare. Încă Costache Negruzzi în „Păcatele tinerețelor” înserează două nuvele, acțiunea are loc în Chișinăul din prima jumătate a secolului XIX. E vorba de „O alergare de cai” și „Calipso”. Imaginea Chișinăului din prima jumătate a secolului XX apare și în opera scriitorilor Geo Bogza - „Misterele Chișinăului”, Octavian Goga - „Mustul care fierbe”, Gala Galaction - „În vacanță”, Nicolae Iorga - „Chișinău”, Alexandru Ropot - „Zgomotele Chișinăului” ș.a. Chișinăul din perioada sovietică e descris de Anatol Gujel - „Fereastra cu mușcate”, Gheorghe Malarciuc - „M-am pornit la Chișinău”, Victor Teleucă - „Clopotnița de aur”, Ion Vatamanu - „O pătrime de veac” ș.a.
O frumoasă și poetică descriere a Chișinăulu întâlnim în nuvele lui Ion Druță „Ulitma lună de toamnă”. E vorba de episodul vizitei bătrânului tată la feciorul său din capitală. Anume acest episod a fost dat cititrii la Ora de lectură. Fiecare elev a citit câte un paragraf. După care fragmentul a fost recapitulat în așa fel ca să se formeze o imagine a unei zile petrecute de tata pe străzile orașului, în cladirea redacției, întâlnirile pe care le-a avut.
Elevilor le-a fost propus în continuare să scrie un eseu la tema Orașul meu. După ce au terminat de scris, fiecare elev și-a citit propria creație.A fost ales și un juriu din trei persoane care a apreciat talentul elevilor. Din juriu au făcut parte: Tatiana Fiodoruc, șef serviciu relații cu publicul BM „B.P. Hasdeu”, Ludmila Plopa, directorul Filialei„Târgoviște”, Violeta Moraru, bibliotecara, „Târgoviște”.
Cele mai bune esee au fost menționate cu Diplome de mențiune. Dat fiind că un elev, Plămădeală Anatoli, s-a născut la 14 octombrie, dar a participat și a scris un eseu la tema anunțată, el a fost mențional cu o Diplomă specială. Iată elevii care au ocupat cele 3 locuri:
Savca Denis, locul I
Scafari Cristian, locul II
Osoianu Mihaela, locul II
Bujac Iulia, locul III
Baluțel Daniel, locul III
Fiecare elev a fost felicitat personal de către dna Plopa, înmânându-i-se Diploma de mențiune și câte o carte.
Tutror elevilor li s-au adus mulțumiri pentru participare, la fel, li s-au adus mulțumiri doamnelor Rotaru și Bodaci.
Doamna Rotaru a ținut, la rândul ei, să adreseze cuvinte de mulțumire pentru o anizarea la nivel înalt a acestei Ore de lectură, o oră de neuitat pentru elevii cl. VI.

Комментариев нет:

Отправить комментарий