CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 11 ноября 2015 г.

Oră de lectură



 
Mama trăiește...

Petale de mac  e Mihail Curicheru este recomandată adolescenților și vine să completeze spațiile albe ale literaturii române interbelice din Basarabia. „Nume uitate, cărți pierdute, biografii nestudiate – toate acestea constituie obiectul neexploatat pentru generațiile cercetătorilor de azi și de mâine”, cum scrie în Cuvânt înainte Elena Curicheru-Vatamanu, fiica scriitorului Mihail Curicheru, „un talent nimicit în floarea vârstei”, arestat pe 22 iunie 1941, în urma unui denunț și dus în „Siberiile de gheață”, unde și-a găsit sfârșitul pe 24 august 1943 în lagărul Taișet , Irkutsk.
Prea târziu și cu mari eforturi începem să-i cunoaștem pe scriitorii-martiri care, odată cu venirea hoardelor sovietice, au fost nimiciți fără cruțare.
Elevilor, care au venit la bibliotecă, însoțiți de pedagogul social Liliana Marinescu, le-am povestit în linii generale biografia scriitorului, le-am expus conținutul volumului Petale de mac, unde sunt incluse câteva opere literare, articole de critică literară, publicistică, dar și articole scrise despre creația lui Mihail Curicheru și cercetările efectuate de jurnalistul Alexandru Donos, care a studiat materialele din dosarul scriitorului.
Mihail Curicheru (a.n.1910) a fost învățător, dar a avut și harul scrisului. Paralel cu munca pedagogică, publicase în revista Vocea Basarabiei un șir de opere literare, articole, recenzii. Îi plăcea să picteze, în deosebi, peisaje. A scris și două romane: În deal la cruce și Fundul negru. Cu regret, manuscrisele s-au pierdut și nici unul nu a ajuns până la cititorul de azi.
Pentru Ora de lectură am ales povestirea Mama trăiește, scrisă cu multă dragoste și respect pentru ființa cea mai scumpă de pe pământ – mama. A fost lecturat un fragment din această povestire, au fost comentate anumite pasaje, explicate cuvinte sau expresii arhaice, mai puțin folosite în vocabularul de azi. În rest, cum am remarcat cu toții, povestirea este scrisă într-o frumoasă limbă română, mustoasă, cu metafore, comparații, cu descrieri amănunțite a naturii, a sentimentelor prin care trece eroul principal, Nicu sau Niculiță, cum îl dezmiardă mama, la aflarea cumplitei vești. Dar... mama a fost salvată, mama trăiește. Elevii s-au pătruns de slova scriitoricească a lui Mihail Curicheru, au aflat de existența acestui scriitor, de faptul că începem să ne recuprăm memoria.
Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий