CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 18 марта 2015 г.

Masă rotundă



 Cine sunt eu? Identificarea personalității la tineri

   Este întrebarea pe care și-o pun mulți tineri și nu întotdeauna găsesc răspunsul potrivit. Și totul, se pare, pornește de la faptul că despre aceste probleme nu se discută nici la școală și nici în familie.
    „Cine sunt eu? Ce pot face eu în viață?” cu aceste întrebări și-a început discursul doamna Maria Sanduleac, pedagog la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri Vatra, care i-a îndemnat pe participanții la masa rotundă să se implice activ în această activitate.
     De regulă la întrebarea ”Cine sunt eu ?” se răspunde – „Sunt sărac” sau „Sunt bogat”, societatea noastră fiind  divizată în aceste două categorii sociale, unde banul, avuția, mașina, casa și alte bunuri materiale ocupă primatul, iar personalitatea omului, se pare, nu mai are valoare.
     Adesea tinerii sunt marcați de o altă problemă: „Ce cred alții despre mine?”. Căutând să-și „mascheze” identitatea de „om sărac”, pun accentul pe îmbrăcăminte, încălțăminte, machiaj, adică pe exterior care, de fapt, nu scoate în evidență personalitatea, ci mai mult o ascunde.
    Identificarea personalității începe de la identificarea sinelui. Încă în antichitate se spunea: „Cunoaște-te pe tine însuți”, adică e necesar să-ți cunoști propriile tale potențe, capacități, calități și felul de a le pune în aplicare în viață.
    În prezent accentul se pune pe educație, fiindcă educația insuflă valori europene, pe care trebuie să le însușim: diversitatea culturilor, a limbilor, toleranța, non-violența, drepturile omului, libertatea de expresie, cunoașterea de sine etc. Însușirea acestor valori, începând cu familia, instituțiile preșcolare, școala, întreaga societate îi va ajuta pe tineri la identificarea personalității, adică, la alegerea unei profesii care să justifice potențialul său intelectual, la alegerea unui mod și stil de viață etc.
     Doamna Sanduleac le-a distribuit tinerilor niște stele, numit Steaua personală, pe care tinerii trebuiau să noteze: două calități care te caracterizează, două calități de care nu ești satisfăcut, două lucruri pe care ai vrea să le schimbi, două lucruri pe care le aduci într-o prietenie.
    Au mai fost distribuite și niște chestionare, la care tinerii trebuiau și-au apreciat propria persoană prin prisma mai multor calități care le sunt proprii.
  .

    Invitata Mesei rotunde a fost Elena Dica, studentă la anul III la Colegiul Mondostud-Art, care acum câțiva ani a fost beneficiara Centrului Vatra și a dorit să participe cu o comunicare întitulată „Cum contribuie Eu-l corporal la identificarea personalității la tineri”.
    A urmat o rundă de întrebări și răspunsuri, dat fiind că tema i-a interesat foarte mult pe tinerii participanți la această masă rotundă. Unii din ei și-au exprimat dorința de a continua discuția pe această temă.

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий