CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 31 декабря 2014 г.

LA MULȚI ANI!!!

„Acum când timpul stă să-și împartă trupul între vechi și nou, când colindul își pregătește cu emoție armoniile, când magii străbat distanțele pentru clipa cea de taină, acum, după Sfânta poruncă a datinii străbune, vă încredințăm gândurile frumoase și caldele urări de fericire, sănătate, belșug şi împliniri. ”

суббота, 20 декабря 2014 г.

Exoiziție virtuală


четверг, 18 декабря 2014 г.

Concurs de creație


                                                 Concurs de creație – poster 
Nu traficului de fiinte umane!

Participanții la discuția/dezbatere Copiii despre traficul de finite umane, elevi de la Liceul cu Profil de Arte Doina și Ion Aldea-Teodorovici, cât și utilizatori ai Centrului Comunitar pentru Copii și Tineri ”Vatra”, au fost invitați pentru a participa la un concurs de postere. Li s-au propus mau multe titluri, printre ele: Eu nu sunt marfă; Și mie îmi pasă; Ce pot face eu?
Elevii s-au împărțit în trei echipe și au realizat trei postere. Fiecare echipă a primit nota maxima și a fost premiattă cu cărți din fondul Filialei Târgoviște


.                        






среда, 17 декабря 2014 г.

Prezentare decarte

Tradiții militare
 (Trecut, prezent, viitor)

Prezentarea de carte s-a desfășurat la Brigada 2 infanterie motorizată „Ștefan cel Mare”. Au participat 75 de militari, tineri recrutați cu două săptămâni în urmă.
Cartea a trezit interesul prin informațiile expuse de autori: Simion Carp, Ghenadie Chiriță, Terente Carp, Ecaterina Gîrbu, informații despre tradițiile de luptă ale moldovenilor din cele mai vechi timpuri, începând cu dacii și până în prezent.
Cartea este bogat ilustrată, cuprinde fotografii, documente și este ca un manual pentru militari, dar „Tradiții militare” prezintă interes și pentru cei care doreasc să cunoască tradițiile militare ale strămoșilor nostri. Este o carte de pionerat.
Noutatea acestei cărți este că pentru prima oară au fost publicate listele participanților și celor căzuți în timpul războiuluir ruso-turc din 1877-1878, când în armata rusă au luptat și basarabeni. La fel, au fost publicate listele moldovenilor căzuți în timpul războiului ruso-japonez din 1904-1905, a celor răniți și decedati în timpul Primului Păzboi Mondial și listele celor care au luptat pentru independența Republicii Moldova în timpul războiului de la Nistru în 1992.
Sentimentele cele mai de preț în ziua de azi sunt patriotismul și dragostea de țară. Aceste sentimente le putem cultiva citind această carte: Tradiții militare. (Trecut, present, viitor).

Larisa Ungureanu 

вторник, 16 декабря 2014 г.

Discuție/dezbatere

Copiilor despre traficul de finite umane

Discuția / dezbatere s-a desfășurat la initiativa Filialei Târgoviște încadrul Clubului Tinerii la bibliotecă. Au participat beneficiari ai Centrului pentru Copii și Tineri „Vatra”, elevi de la Liceul „Doina și Ion Aldea-Teodorovici”, vârsta era cuprinsă între 7 – 14 ani.
Discuția s-a axat pe riscurile traficului de finite umane în rândurile copiilor. S-a pus accentul și pe pericolele site-rilor de socializare.
Copiilor li s-a recomandat să nu expună pe site-uri date personale, imagini de familie, să nu lege prietenie cu persoane necunoscute. Copiii trebuie să fie atenți și în viața de toate zilele: să nu se lase ademeniți de personae necunoscute în localuri, hoteluri, să nu primească cadouri scumpe etc.
Există mai multe organizații, inclusiv de stat, care se ocupă cu combaterea traficului de fiinite umane, ong-uri care au scopul de a răspândi informative referitor la pericolele traficului de finite umane. TFU se pedepsește prin lege.


                                                                          L.Ungureanu



воскресенье, 14 декабря 2014 г.

ZI de INFORMARE

Pentru a informa și instrui utilizatorii bibliotecii, pentru a valorifica cultura informațională, am organizat o zi de informare, care a avut următorul program:
11.12. 2014, ora 10:00. Lecție informațională Să facem cunoștință cu biblioteca.
11.12. 2014, ora 12:30. Lecție informațională Reguli de înregistrare a utilizatorilor.
11.12. 2014, ora 11:00. Revistă bibliografică tematică Cărți jubiliare 2014.
11.12. 2014, ora 13:00. Revistă bibliografică E vremea colindelor.
11.12. 2014, ora 14:00. Revistă bibliografică Cărți noi pentru micii cititori.
11.12. 2014, ora 15:00. Revistă bibliografică tematică în cadrul expoziției. permanente Dumitru Matcovschi – scriitorul identității noastre.
 Lecție informațională Să facem cunoștință cu biblioteca
Elevii clasei I-a Liceul Doina și Ion Aldea-Teodorovici, învățător Aurelia Ababii au fost invitați la o lecție informațională Să facem cunoștință cu biblioteca.  Am explorat împreună spaţiul bibliotecii: sălile pentru adulţi, oficiul copii, panoul informativ, cetatea-simbol. Am învățat Ce reprezintă panoul de informație? (Pe el este afișat tot ce este important în bibliotecă: activități culturale, programele de lectură Chișinăul citește o carte, Copiii Chișinăului citesc o carte, prioritățile anului, anunțuri, etc.);
Ce înseamnă sigla bibliotecii Târgoviște, etc. (Sigla - un însemn, un simbol al unei insituții, la noi, ea reprezintă cetatea din orașul Târgoviște)?
La final, am făcut o totalizare a celor însuşte în cadrul acestei lecţii bibliografice.
 Lecție informațională Reguli de înregistrare a utilizatorilor
Pentru a descoperi cum trăiesc cărțile în Regatul lor – Biblioteca, au fost invitaţi elevii clasei I-a, Liceul Doina și Ion Aldea-Teodorovici, învățător Valentina Vârlan. Aici, la bibliotecă, au descoperit cum sânt aranjate cărţile la raft, de ce stau între ele litere, de ce unele volume stau cu faţa spre noi, ce numim divizionar? Participanţii au fost antrenaţi în jocuri cognitive Găseşte o carte? Unde îl vom căuta pe ...? Am discutat despre normele de condută în bibliotecă, însemnătatea cardului de cititor, drepturile şi obligaţiile utilizatorului.
Revistă bibliografică tematică Cărţi jubiliare 2014
 Cititorii au descoperit ce înseamnă noțiunea carte jubiliară.  Am făcut o trecere în revistă a operelor jubiliare, existente la noi în filială.
 1. Băieţelul din coliba albastră de Spiridon Vangheli - 50 ani de la publicare
 2 .Crăiasa zăpezii de Hans Christian Andersen - 170 de la publicare
 3. Dumbrava Roşie de Vasile Alecsandri - 140 ani de la publicare
 4. Mara de Ioan Slavici - 120 ani de la publicare
 5. Viaţa lui Ştefan cel Mare de Mihail Sadoveanu - 80 ani de la publicare
 6. Mary Poppins de Pamela l. Travers -  80 ani de la publicare
 7. Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain  - 130 de ani de la publicare
Revista bibliografică E vremea colindelor a familiarizat cititorul cu volumele
predistinate acestui subiect, adică poezii de iarnă, colinde, urături, informații despre obiceiuri și tradiții de Crăciun și Anul Nou.
Revista bibliografică Cărți noi pentru micii cititori a informat beneficiarul-copil  cu noile achiziții.
Pentru a informa cititorul despre prioritatea  Anul 2014 – Dumitru Matcovschi, am organizat Revistă bibliografică tematică în cadrul expoziției permanente Dumitru Matcovschi – scriitorul identității noastre.
Scopul Zilei de informare: promovarea culturii informaționale.
Obiective: informarea, instruirea și motivarea elevilor clasei I-a la lectură. Cele enumerate au fost realizate prin lecții informaționale, reviste bibliografice tematice adecvate vârstei.


Liliana Juc, șef oficiu copiii
Violeta Listic, bibliotecar


среда, 10 декабря 2014 г.

Discuție/dezbatere


 Prevenirea HIV / SIDA  începe de la tine

Acesta a fost unul din sloganele afișate pe tabla din clasa unui liceu din capitală, Liceul „Liviu Deleanu”, unde s-a desfășurat, cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere și Profilaxie a Maladiei Hiv /SIDA, o discuție / dezbatere cu elevii cl. XI ,dirigintă: Gabriela Pânzari, profesoară de limba română.
De la bun început s-a propus pentru discu/ie / dezbatere următoarea formulă: cei care erau informați despre Sindromul Imunodificienții Umane au format o grupă de experți, în alt grup au intrat cei care aveau vage informații despre HIV/SIDA, iar în a treilea au „rămas” indiferenții, adică elevii care nu prea știau ce-i cu această maladie și nici nu s-au prea interesat de ea.
Înaine de e a fi desfășurată discuția, a fost aranjată panglica poșie în formă de V răsturnat și a fost aprinsă o lumânare. Evident, grupul de experți a știut semnificația acestui „ritual”, ba chiar au vorbit și despre existența unei insigne de culoare roșie în formă de v răsturnat.
S-a discutat despre această maladie, una dintre cele mai grave ale secolului XX, care a cuprins întreaga planetă, despre eforturile depuse de OMS și alte organizații de a combate această gravă boală, despre eforturile întregii comunități mondiale care lucrează în diverse laboratoare pentru a găsi vaccin contra acestui virus ucigaș care, până în prezent, a luat viața multor milioane de oameni de pe planetă.
Și Republica Moldova este afectată de această maladie. Anual se înregistrează noi cazuri de infecție (declarate), dar câte cazuri rămân nedeclarate? Nimeni nu știe.
 E de datoria noastră, a tututror, să ne informăm despre modul de infectare cu virusul HIV și să informăm și pe alții, să știm cum să ne protejăm de infectarea cu HIV, să cunoaștem metodele de profilaxie.
De aceea sloganul Prevenirea HIV / SIDA începe de la tine este unul de mare importanță.
Un alt slogan afișat pe tablă conținea următorul conținut: Tendința zero HIV/SIDA către anul 2013.
Aici fiecare grup a avut de comentat, dar și de întrebat: De unde atâta siguranță?
Explicația vine de la faptul, că dacă  prevenirea începe de la tine, înseamnă că nu vor mai fi noi infecții, virusul nu se va mai răspândi, populația va cunoaște metodele de combatere și profilaxie a acestei maladii și răspândirea ei va deveni imposibilă.
Împortant este ca fiecare să ducă un mod sănătos de viață!
Cu această doleanță au căzut de acord toate grupurile.
Cred că discuția și-a atins scopul propus: să-i sensibilizeze pe tineri asupra unui subiect destul de dureros pentru întreaga societate.


Larisa Ungureanu