CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 25 апреля 2013 г.

O vedetă în bibliotecă


Mariana Bahnaru – vocea de aur a Televiziunii şi Radioului Naţional 



Mariana Bahnaru (Mișliuc), crainica la Radio Moldova, s-a nascut pe 28 ianuarie 1946 în satul Vânători, raionul Nisporeni.
In 1964 absolva Scoala medie nr. 32 din Chisinau, cu medalie de aur. In același an, se angajeaza la Uzina „Vibropribor” din capitala și, concomitent, urmeaza studiile la secția serala a Institutului Politehnic. In 1965 se inscrie la Școala superioară de artă teatrală „B. Sciukin” din Moscova. Imediat dupa absolvirea instituției, devine actriță la Teatrul „Luceafarul”. Peste un an, este invitată în calitate de crainică la Radio Chișinău.
 De-a lungul anilor, a prezentat diverse emisiuni radio si tv, a interpretat mai multe roluri în spectacolele montate la Teatrul televizat „Dialog” si la cel radiofonic. In calitate de prezentatoare a emisiunilor radiofonice si televizate, a cutreierat republica în lung si în lat. Pe parcursul a circa patru decenii, Mariana Bahnaru ne-a cucerit prin vocea ei agreabilă, catifelată, emoționantă și inconfundabilă. In acest rastimp, s-a produs cu succes și în cinematografie, și în teatru, și ca profesoară. Sursa de informare: timpul.md

 O vedetă în bibliotecă
Astăzi, 25.04.2013, biblioteca s-a umplut de lumină și căldură căci ne-a onorat cu prezența o distinsă Doamnă, Artista a Poporului, vocea de aur a Radioului și Televiziunii Naționale – Mariana Bahnaru.


  Copiii clasei a 3-a de la Liceul Dante Alighieri chiar dacă nu sânt din generația celora cărora le spunea povești pe sticlă, o așteptau cu mult freamăt. Vedeta elegantă și suavă nu s-a lăsat lung așteptată … podidiți de emoții am aplaudt-o îndelung. Acești copii, ghidați de brava lor profesoară Liuba Paiu, au fost un public pe măsură – foarte interesat de această personalitate, receptiv la istorisirile dumneaei. Ei s-au documentat bine din surse electronice, i-au cunoscut în integritate biografia, – au aflat cine este Mariana Bahnaru, cât de faimoasă este această prezentatoare care a mângâiat auzul tele și radio ascultătorilor ani de-a rândul cu vocea sa catifelată.
 Dialogul a decurs într-o atmosferă cordială. Întrebările au fost cele mai diverse de la cele mai serioase (Care a fost prima emisiune? Cum V-ați simțit la prima emisiune? De la cine ați deprins arta de-a vorbi frumos?) până la cele mai ghidușe (Care este animalul preferat? Vă place să dansați? Ce întâmplări haioase ați avut în copilrie? etc.). Doamna Bahnaru le-a vorbit cu răbdare și mult drag, reușind să le satisfacă curiozitatea. Aflănd că Doamna predă arta vorbirii, doi elevi au declamat  ca în fața unui juriu, iar maestra i-a lăudat și le-a adus și obiecțiile cuvenite.
 În momentul când am mulțumit distinsei Doamne, am rugat copii să dea adjective pentru substantivul voce (referitoare la vedetă) și epitetele au curs gârlă – voce de privighetoare, de aur, duioasă, mângâioasă, dulce, minunată etc.
 Spre finalul întâlnirii noastre, Doamna Bahnaru a fost rugată să facă ceva din munca de bibliotecar – să le  spună o poveste. Vedata a declamat povestea în versuri Facerea lumii de Tudor Arghezi.  Acest poem ludic a plăcut foarte mult publicului. Încântați de vocea Marianei Bahnaru, de povestirile dumneaei, participanții au adunat autografe, copleșind-o cu zâmbete, flori și multă, multă admirație.


  Liliana Juc

Discuţii/dezbateri



Sărbătoare în Republica Moldova
   Pe 27 aprilie sărbătorim Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova, tricolorul fiind desemnat oficial drapelul de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputaţii primului Legislativ.
  În Republica Moldova Ziua Drapelulu de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chişinău la 23 aprilie 2010.

  La Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri Vatra Filiala Târgovişte a organizat o activitate extramuros în cadrul căreia s-a vorbit despre Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova. Au participat beneficiarii Centrului, elevi de la liceele şi şcolile din apropiere, unii din ei au venit însoţiţi de mama, frăţiori şi surioare.
   Activitatea a decurs într-o atmosferă solemnă. Câteva bunicuţe şi-au amintit de îndepărtatul an 1990 când, pentru prima oară, pe clădirea primului Legislativ, la 27 aprilie, a fost arborat tricolorul.
   Au trecut ani buni şi această zi, mai ales în anii regimului comunist, a fost dată uitării. În 2010 Parlamentul a instituit ziua de 27 aprilie ca sărbătoare. Este Ziua Drapelului de Stat. Din 2011 această zi este marcată anual. Pe toate clădirile de stat se arborează drapelul de stat.

Larisa Ungureanu

четверг, 18 апреля 2013 г.

Colocviu


Cahul: istorie şi prezent
  
   În cadul Clubului Să ne iubim ţara a avut loc un colocviu cu tema: Cahul: istorie şi prezent. Această activitate face parte din cilclul: Monumente şi locuri istorice din Moldova şi continuă seria de manifestări din cadrul proiectului Să ne cunoaştem ţara. Până în prezent s-au desfăşurat diverse manifestări, în care s-a vorbit despre: oraşul Târgovişte (România), Orheiul Vechi, Soroca, Bălţi. De data aceasta ne-am oprit asupra oraşului Cahul.
   În agenda de lucru au figurat următoarele teme: O scurtă introducere despre activitatea Clubului Să ne iubim ţara; Chul. Informaţii succinte; Din istoria oraşului Cahul; Oraşul Cahul: Ani de restrişte; Personalităţi de ieri; Personalităţi de azi.
    Colocviul s-a desfăşurat în parteneriat cu biblioteca gimnaziului nr 5 Al. Donici (bibliotecară Ala Bomaistriuc) şi au participat elevi din cl. IX. În cadul colocviului elevii au ieşit cu comunicări. Astfel, Mihaela Dodon a vorbit despre Cahul. Informaţii succinte. Adriana Moraru s-a oprint la unele momente relevante Din istoria oraşului Cahul. Cristina Lamba a făcut o comunicare la tema: Oraşul Cahul: Ani de restrişte, iar Alexei Iancu ne-a vorbit despre Personalităţi de ieri, Personalităţi de azi.
    În încheiere, s-au făcut unele totalizări, punctându-se importanţa cunoaşterii localităţilor Republicii Moldova, a istoriei lor, a dezvolării economice, culturale, cunoaşterea personalităţilor care s-au născut şi au activat în aceste localităţi sau au dus numele şi faima oraşului în republică şi dincolo de hotarele ei.

Larisa Ungureanu



среда, 17 апреля 2013 г.

Clubul temelor pentru acasă Studiem împreună

Planeta Pămînt

Au participat elevii cl. VI de la liceul „Dante Alighieri” . Din timp, copiii au știut că ședința va avea o temă, și anume, Planeta pămînt.
Copiii au fost informați despre descoperirile geologice privitoare la "copilăria" Pământului. Elevii au prezentat o serie de date referitoare la trecutul planetei. Ei au aflat astfel că Pământul s-a format din materia norului gazos al Nebuloasei Solare, alături de Soare și de celelalte planete ale sistemului solar. În mod special, a venit la ședință Clubului o elevă din cl.VI, Mocanu Alexandrina, care a prezentat niste informații utile despre Terra și anume cum s-a format. O altă elevă, Mihaela, ne-a prezentat semantica cuvîntului Terra unde toți au ascultat cu mare atenție. Și alți elevi au dorit să-și prezinte toate cunoștințele  ce le cunosc despre această planetă am citit și am recitat poezi dedicate planetei pămînt. În încheiere S-a vorbit şi despre simbolul astrologic și astronomic al planetei . Copii au fost activi şi foarte încîntaţi de cele auzite și au aflat și cîteceva nou ce nu au stiut despre Pămînt.
Bologan Nicoleta

четверг, 11 апреля 2013 г.

Lecţie publică


Comoara vieţii noastre – Sănătatea
    În cadrul Clubului Sănătatea pentru toţi s-a desfăşurat lecţia publică cu tema: Modul sănătos de viaţă. Prelegerea a fost ţinută de medicul-chirurg, scriitorul Vladimir Halipli. La manifestare au participat elevii claselor a V-a de la Liceul Dante Alighieri, care au venit însoţiţi de diriginta, doamna Natalia Diacenco.
   Lecţia a fost precedată de o scurtă prezentare a activităţilor desfăşurate în cadrul Clubului Sănătatea pentru toţi, Club care a luat naştere la Filiala Târgovişte din iniţiativa medicului-chirurg, scriitorului Vladimir Halipli. Elevilor le-au fost prezentate unele cărţi, scrise pe parcursul ultimilor ani: Apostolul iubirii, Raiul suferinţelor iubirii şi recentul roman – Apocalipsa iubirii, lansată cu prilejul jubileului de 60 de ani în cadrul Cenaclului Ideal. Au fost rostite cu acest prilej cuvinte de felicitare, urări de bine, inspiraţie şi activitate fructuoasă atât în domeniul medicinii, cât şi al creaţiei.
   Modul sănătos de viaţă este prioritatea acestui secol”. Cu aceste cuvinte şi-a început prelegerea dl Halipli, explicând elevilor în continuare, că sănătatea se ţine pe câţiva piloni: apa plată sau purificată, vitaminele, mişcarea, alimentaţia sănătoasă şi familia, care înseamnă grijă, atenţie, iubire. Investim în sănătate, avem grijă de sănătate – facem sport, avem un regim, mâncăm produse naturale, folosim şampunuri şi paste de dinţi fără elemente chimice periculoase, cum ar fi fosfatele şi clorul, mâncăm fructe şi legume, avem grijă de igiena personală. Durata de viaţă a japonezilor este de 92 de ani, iar durata de viaţă a moldovenilor – de doar 55 de ani. O diferenţă enormă”, a manţionat dl Halipli, îndemnându-i pe elevi şi profesori să adopte modul de sănătos de viaţă în activitatea zilnică, să înveţe să muncească, să se odihnească, să se relaxeze, să doarmă suficient, dar şi să facă sport, mişcare, referindu-se la stilul de viaţă al japonezilor, dar şi al occidentalilor care, zilnic, alerga, merg pe jos aproximativ 10 km.
   Elevii au adresat mai multe întrebări, privind alimentaţia sănătoasă, regimul, substabţele chimice dăunătoare, dar şi modalităţile de informare despre modul sănătos de viaţă: lecţiile publice, lecturile, internetul.
   În încheiere, a fost dat citirii mai multe citate şi aforisme, privind sănătatea şi modul sănătos de viaţă. De exemplu: Există mii de boli, dar numai o sănătate; Fericirea nu înseamnă nimic, dacă nu ai sănătate; Cu bani poţi cumpăra orice, dar nu şi sănătate; Omul sănătos le vrea pe toate, dar când se îmbolnăveşte vrea numai sănătate ş.a. Elevii au completat şirul de citate cu propriile gânduri: Sănătatea este comoara vieţii noastre; Modul sănătos de viaţă înseamnă fericire şi prosperitate ş.a.
   Se ştie, cât de dăunătoare este mâncarea fast-food, băuturile CocaCola, dar, din păcate, pe larg folosite în comerţul cu alimente. Ar fi bine să renunţaţi la ele, chiar dacă sunt gustoase”, a recomandat dl Halipli. Lecţia publică a trecut într-o atmosferă creativă, s-a comunicart, s-a comentat şi, credem, va avea un impact pozitiv asupra modului de viaţă a elevilor.

Larisa Ungureanu