CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 12 декабря 2012 г.

Lecţie interactivă

Este dragostea o boală sau...?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus dragostea în categoria maladiilor. Aşa să fie? Elevii din clasa a IX de la şcolala nr. 5 Al. Donici şi-au pus această întrebare cu toată seriozitatea. Aşa dar, la una din şedinţele Clubului Sănătate pentru toţi a fost pusă în discuţie tema: Ce este dragostea: o boală sau...?. Au fost puse întrebări, s-au dat răspunsuri. Dacă este boală: de ce? Dacă nu este o boală, atunci ce este? Scriitorul Vladimir Halipli, care a scris deja trei romane la tema dragostei, primul fiind Apostolul iubirii, al doilea Raiul suferinţelor iubirii, iar al treilea poartă titlul Infernul plăcerilor iubirii, a studiat profund acest sentiment. Aceste volume ne-au fost de mare folos în cadrul şedinţei. Din ele reiese, că dragostea poate fi frumoasă, generoasă, poate fi cu adevîărat un sentimet înălţător, dacă vom şti s-o păzim, să avem grijă de persoana iubită şi să muncim mult pentru ca iubirea să fie durabilă.
S-au scris sute, mii, zeci de mii de romane, versuri, piese de teatru, s-au făcut filme în care se reflectă mai multe aspecte ale dragostei. Este recunoscut faptul, că dragostea aduce lacrimi, jale, suferinţă, dar şi multă fericire. Tot ce este frumos se crează în numele dragostei. Dar, din păcate, uneori se produc şi drame, tragedii – tot din cauza dragostei. E clar că trebuie schimbată atitudinea. Acest sentiment, dragostea,  îl încearcă acum participanţii la lecţie, elevi cu vârstele cuprinse între 16-17 ani. Mulţi din ei au recunoscut că au observat schimbări profunde în organism: au ameţeli la vederea persoanei dragi, li se opreşte un nod în gât, le tremură genunchii, au palpitaţii de inimă şi multe altele. Dragostea e de vină!” au recunoscut ei. Unii tineri au trecut şi prin primele decepţii. Petru ca sentimentul să fie cu adevărat frumos, trebuie să munceşti, adică să creezi frumosul în relaţiile cu persoana iubită: să-ţi alegi cu grijă cuvintele, când i te adresezi, să nu o jigneşti, să fii atent, să nu-i ceri imposibilul. Important este să nu produci durere persoanei iubite. Altfel, dragostea devine cu adevărat o boală. Acestea au fost concluziile la care s-a ajuns în cadrul şedinţei Clubului Sănătate pentru toţi.
În cadrul şedinţei au fost citite versurile „veşnicului îndrăgostit”, Mihai Eminescu: „Ce e amorul? E un lung / Prilej pentru durere, // Căci mii de lacrimi nu-i ajung / Şi tot mai multe cere”. (Poezia Ce e amorul?).
În cadrul unei miniexpoziţii au fost expuse volumulu scriitorului Vladimir Halipli: Apostolul iubirii, Raiul suferinţelor iubirii, Infernul plăcerilor iubirii; Grigore Vieru. Steaua de vineri; Ovidiu. Arta iubirii; Tiberiu Rudică. Psihologia frustraţiei; Nance Guimartin. Cuvinte care vindecă.
De remarcat că această temă a interesat în egală măsură atât fetele, cât şi băieţii.
 Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий