CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 6 декабря 2012 г.

Discuţii/dezbateri



Discuţii-dezbateri

Combaterea şi profilaxia maladiei SIDA

Din 1988 OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a declarat 1 decembrie Ziua Mondială de Combatere şi Profilaxie a maladiei SIDA. Filiala Târgovişte a organizat pe 6 decembrie curent o discuţie-dezbatere la tema Combaterea şi profilaxia maladiei SIDA.
Au participat elevi de la liceul profesional nr.1, anul I. Marea majorutate sunt veniţi de la ţară şi deţin puţine informaţii atât despre virusul HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane), cât şi despre maladia SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite).
Discuţa a început de la o Introducere despre Ziua Mondială de Combatere şi Profilaxie a maladiei SIDA şi informaţii cu privire la Virusul Imunodeficienţei Umane HIV, cat şi profilaxia în cazul contaminnării cu HIV. Audienţa a fost informată şi privitor la faptul că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în 2007 Legea cu privire la infecţia HIV/SIDA. Au fost aduse cifre, date despre numărul bolnavilor la nivel mondial, furnizate de OMS, cât şi numărul celor decedaţi în urma maladiei SIDA.
HIV/SIDA a fost denumită „un duşman al omenirii”, care seceră în fiecare an sute, mii, zeci de mii de vieţi omeneşti. De aceea este necesar să se vorbească despre HIV/SIDA şi să nu devină o temă interzisă. Prima organizaţie care a bătut alarma a fost Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS.
În Republica Moldova primul caz de îmbolnăvire a fost în 1987. În anul 2000 pe teritoriul republicii se aflau la evidenţă 1400 de bolnavi, în prezent cifra ajunge la căteza zeci de mii, maladia răspândindu-se cu o viteză uimitoare. Cel mai mult sunt expuşi riscului tinerii cu vârsta de la 15-39 ani. Circa 95% din cei contaminaţi cu HIV sunt persoane tinere. Până în prezent nu există vaccin contra acestei infecţii, de aceea această boală nu poate fi tratată, dar există în prezent remedii care încetinesc progresarea ei.
Populaţia trebuie informată sistematic despre riscul contaminării, trebuie educată în vederea prevenirii acestei maladii, mai ales în rândurile tineretului. Pe de altă parte, se interzice, conform legislaţiei, discriminarea persoanelor infectate de HIV sau bolnave de SIDA.
În cadrul dezbaterilor cei prezenţi şi-au expus opiniile referitor la metode de prevenire a contaminării cu virusul HIV, la un mod de viaţă civilizat, cu un grad ridicat de cultură, inclusiv cultura sexuală. S-a dezbătut în jurul întrebării: De ce este necesar să vorbim despre Sindromul Imunodeficitar?
Asistenţa a fost infromată că oricine poate beneficia de consiliere graturiă la această temă. În Republica Moldova există Centrul de Sănătate Publică  şi Centrul SIDA, unde fiecare cetăţean se poate adresa şi primi un răspun la întrebările care-l frământă.
Informaţii pentru această activitate ne-au fost puse la dispoziţie de doamna Ecaterina Rotaru, colaboratoare la Centrul SIDA, la fel au fost puse la dispozoţiţie pliante şi broşuri.
Bibliotecara Violeta Moraru a pregătit o miniexpoţie de literatură referitor la maladia HIV/SIDA. E vorba de Ghidul sănătăţii familiei, p.511-517; Dicţionar de sexologie, p.451-452; Ghid de lucrur privind drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA din perspectiva jurisprudenţei Curtii Europene a Drepturilor Omului; Susan Sontag. Boala ca metafora. SIDA si metaforele ei.
Suntem convinsi ca discutia/dezbaterea la tema Combaterea şi profilaxia maladiei SIDA a avut un impact pozitiv asupra participantilor care, la randul lor, au fost rugati sa transmita colegilor, conoscutilor informatia aflata aici.

Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий