CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 8 июня 2011 г.

Mihail Garaz: Omagiu scriitorului și ecologului

Ziua Mondială a Mediului a fost consemnată la biblioteca „Târgoviște” într-un mod cu totul neobișnuit. Ne-am gândit ca expunerea-dezbatere planificată la tema „Probleme de poluare în municipiul Chișinău” nu va fi completa daca, aflându-ne în preajma casaei in care a locuit scriitorul și ecologul Maihail Garaz, ne vom limita doar la probleme și nu vom face trimitere la oameni, precum a fost Mihail Garaz.
Invitații noștri au fost elevii de la liceul teoretic ”Columna” care se odihnesc în aceste zile la tabăra de vară. Și cum liceul se află la doi pași de clădirea unde a locuit Mihail Garaz, ne-am gândit să le facem copiilor o mică excursie. Doamna Rodica Prodan, director adjunct și dirigintă, a fost de acord și iată-ne porniți. Pentru început le-am povestit câteva date din biografia scriitorului, mai exact, a ecologului Mihail Garaz care, în 2010, ar fi implinit 70 de ani, dacă viața nu i-ar fi fost curmată mișelește în vara anului 1990. Mihail Garaz a fost printre primii care a introdus în circulație noțiunea de ecologie, printre primii care a acuzat sistemul sovietic de distrugerea naturii prin otrăvirea pământului cu chimicale, otravirea apelor, tăierea pădurilor, în special, a copacilor seculari de stejar. A scris în presă, a realizat emisiuni, a bătut alrma. Fapt pentru care a plătit cu viața. Ca semn de recunoștință, stimă și respect, vecinii din blocul în care a locuit scriitorul Mihail Garaz împreună cu Ana Garaz, soție, cât și vecinii din blocurile de alături, i-ar ridicat în 1994, de ziua morții sale, 14 iulie, o răstignire. Și astăzi această răstignire ne amintește de prezența printre noi, cei care l-am cunoscut, a lui Mihail Garaz. Dar mulți trecători, noii vecini, elevi de la liceele din jur nu cunosc istoria acestei răstigniri. Așa ca, ne-am oprit îmnpreună cu copiii lângă această răstignire și ei aflat istoria ei. De azi înainte vor ști, vor putea să se apropie, să aducă o floare, vor păstra o clipă de reculegere. De remarcat că vecinii scriitorului, simpatizanții lui, simpli oameni care nici nu l-au cunoscut au grijă ca să nu se stingă candela, au grijă de grădinița din jurul răstignirii.
În anul 2000, la inițiativa Uniunii Scriitorilor și a Prmăriei municipiului Chișinău, pe blocul unde a locuit scriitorul Mihail Garaz – str. Ion Creangă 82/2 – a fost instalată o placă comemorativă. Ne-am apropiat împreună cu copiii de această clădire, care e foarte aproape de liceul lor, și cu toții au remarcat această placă. Unii copii citiseră ce era scris, dar au recunoscut că nu știua mare lucru despre Mihail Garaz. Căteva cuvinte a rostit sora soției scriitorului, doamna Cucu, de profesie învățătoare de matematică, dumneaei a explicat semnificația acestei plăci și rostul ei pentru educația noastră, inclusiv a generației în creștere, întru dragostea față de natură, păstrarea curățeniei – pe stradă, în curte, în locurile publice, fiindcă și în prezent mediul este poluat intens.
Activitatea a continuat în incinta bibliotecii ”Târgoviște”. Despre biografia, activitatea de creație, activitatea în domeniul ecologiei, poluarea orașului Chișinău a vorbit semnatara acestor rânduri. Copiii au fost interesați de creația scriitorului, de felul său de a fi în viața de toate zilele, îndemnul de a lua exemplu de la Mihail Garaz și a iubi natura fiind un îndemn pentru cei prezenți la expunere-dezbatere.
A urmat un recital de versuri din creația lui Mihail Garaz consacrate naturii, cum sunt: Soarele-pictor, Cir-Li-Lai,Păpădia, Vara, povestioara ”Salba veveriței” ș.a.
Biblioteca a pregătit o expoziție de cărți semnate de Mihail Garaz: Opere complete în 6 volume, romanul ”Semnele șarpelui”. Doamna Cucu a îngrijit și a editat de curând doup cărțulii pentru copii: Ceașca de porțelan (proză) și Cir-Li-Lai (poezii). Fiecare copil de la liceul ”Columna”, participant la activitate, dar și copiii de la Clubul ”Micii Europeni” au primit în dar aceste două cărți.

Larisa UNGUREANU

Комментариев нет:

Отправить комментарий