CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 11 ноября 2010 г.

Ziua Internațională a Tineretului



De Ziua Internațională a Tineretului, Filiala ”Târgoviște” a organizat o expunere-dezbatere pe marginea acestei sărbători, la care au participat elevi de la liceul profesional nr. 1 din capitală.
Agenda a fost axată pe următoarele chestiuni: Informație cu privire la Ziua Internațională a Tineretului; Despre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului; Rolul organizațiilor de copii și tineret din Republica Moldova.

Tema sub care se desfășoară Anul Internațional al Tineretului – 2010 fiind declarat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite Anul Internațional al Tineretului – este ”Dialogul și înțelegerea reciprocă” și promovează buna înțelegere între generații, pacea, solidaritatea, drepturile și libertățile omului. Reieșind in aceasta, moderatoarea acestei activități, Larisa Ungureanu, a pregătit și un Chestionar, pe care l-a distribuit participanților la expunere-dezbatere.
Pe marginea Agendei și-au expus opiniile mai mulți elevi, dar și Ludmila Levinschi, pedagog social la acest liceu.

Surpriza acestei expuneri-dezbateri a fost participarea echipei de la ong-ul Amnesty International cu o scenetă pe tema violenței împotriva femeii.
De unde a venit ideea? Unul din obiectivele programului Y-PEER din Moldova, care face parte dintr-o rețea internațională și a fost creat la inițiativa UNFPA, Fondul ONU pentru populație și activează în baza Obiectivelor de Dezvoltare al Mileniului, ține de Cunoștințe și abilități în domeniul participării teatrului social pentru a transmite mesaje referitor la un mod sănătos de viață. La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc Festivalul de Teatru Social, organizat în premieră în Republica Moldova, la care-au participat echipe de tineri cu diverse subiecte din viață. Printre câștigători, a fost și echipa de la Amnesty Internațional, care a acceptat invitația noastră de a participa de Ziua Internațională a Tineretului, jucând în fața asistenței de la Filiala ”Târgoviște” sceneta, care o oglindit un episod din viața unui cuplu de tineri, aflați la început de cale, și anume: cum se sărbătorește o zi de naștere și ce urmări poate avea consumul excesiv de alcool. Sceneta și subiectul expus a trezit interes. Au urmat discuții și expuneri cu privire la modul de viață al tinerilor. S-a ajuns la ideea că fiecare poate schimba situația spre bine, astfel ca violența să fie eliminată din viață.
Pentru buna desfășurare a expunerii-dezbatere au fost folosite următoarele materiale auxiliare: o Informație despre Programul Y-PEER în Republica Moldova; publicația pentru tineri ”Fără tabu”, editată cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație. Toate acestea au fost puse la dispoziție de către Reprezentantul Reţelei Y-PEER Moldova, inclusiv informațiile despre Festivalul Social și ajutorul pentru contactarea echipei de la Amnesty International, fapt care aduce cele mai sincere mulțumiri.
Larisa UNGUREANU

Комментариев нет:

Отправить комментарий