CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 10 июля 2015 г.

Oră de lectură

Mama trăiește...

În cadrul Programului de lectură Chișinăul citește o carte, la Centrul pentru Copii și Tineri Vatra s-a desfășurat o Oră de lectură din volumul Petale de mac de Mihail Curicheru, recomandată adolescenților.
Ora de lectură a început cu o scurtă prezentare a biografiei scriitorului-martir Mihail Curicheru, învățător, scriitor, publicist, arestat pe 22 iunie 1941 în urma unui denunț, semnat de secretarul sovietului sătesc din Strășeni, Petru Gheorghevici Sârcu, unde lucra ca învățător. Despre toate acesta s-a aflat mult mai târziu, când a fost posibil cercetarea dosarelor N.K.V.D. 
Volumul „Petale de mac” include articolul Un talent nimicit în floarea vârstei, semnat de jurnalistul Alexandru Donos și publicat în 1992 în paginile săptămânalului Literatura și Arta, care a cercetat amănunțit materialele legate de soarta scriitorului Mihail Curicheru (12.08.1910-24.08.1943), inclusiv și materialele din dosarul N.K.V.D.
Apariția volumului Petale de mac a fost posibilă datorită fiicei scriitorului, Elena Curicheru-Vatamanu. Sumarul cărții cuprinde fotografii cu imaginea scriitorului Mihail Curicheru, peisaje basarabene (scriitorul având și patima picturii), o poezie semnată de Ion Vatamanu Scriitor basarabean, un Cuvânt înainte de Elena Curicheru-Vatamanu, povestirile Petale de mac și Mama trăiește (varianta română și rusă), cât și fragmentul din romanul Fundul negru. Fragmentul poartă titlul de Măria sa, Destinul. La fel, în cuprins sunt incluse și articole publicistice, semnate de scriitor și publicate în revista Școala basarabeană.
Participanților la Ora de lectură le-a fost prezentat și materialul publicat în Florile dalbe, întitulat Un destin reîntors la vatră, semnat de Lica Movilă. Conținutul acestui material i-a interesat în mod special pe tineri. E vorba de lansarea volumului la biblioteca din Strășeni, localitatea de unde Mihail Curicheru a fost arestat și dus în Siberiile de gheață (Lagărul Taișet, regiunea Irkutsk).
Povestirea care a fost citită în cadrul Orei de lectură a fost Mama trăiește, care a impresionat asistența prin limbajul simplu, emoționant, cât și prin conținutul ei.

 
Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий