CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

среда, 13 апреля 2011 г.

Sănătatea pentru toți



De câteva luni activează în cadrul filialei ”Târgoviște” Clubul ”Sănătatea pentru toți”, a cărui bază a fost pusă de către medicul-chirurg, Vladimir Halipli, scriitor, autor de proză și poezie, șef de secție la spitalul din Criuleni.
Scopul crearii acestu Club este promovarea modului sănătos de viață în rândul divereselor categorii de cititori prin intermediul lecțiilor interactive. Astfel, elevilor, studenților, învățătorilor, copiilor din clasele primare, dar și persoanelor de vârsta a treia, doctorul Halipli le vorbește despre eficența plimbărilor, alimentației sănătoase, a sportului, odihnei, lecturilor, umorului, dar și influența cosmeticei, diverselor săpunuri, prafurilor de spălat asupra corpului omenesc, sfătuindu-i și îndrumându-i să ia o atitudine serioasă față de propria sănătate.
”Sănătatea înaintea bolii” - acesta este principiul unui mod sănătos de viață. ”Fiind chirurg și vâzând adesea oameni care au ajuns în stare critică, mă gândesc că toate acestea nu s-ar fi întâmplat, dacă acești oameni ar fi dus un alt mod de viață. Este mai bine să previi boala, decât să suporți consecințele”, spune doctorul Halipli. O dată în lună, iar dacă e nevoie și de două ori, se organizează lecții intercative pentru mai multe categorii de cititori și vizitatori ai bibliotecii, așa cum s-a întâmplat și la 7 aprilie, când au venit două grupuri de persoane de vârstă diferită, pentru care doctorul Halipli a ținut separat lecții, fiindă este una să vorbești pentru elevi de cl. IX și pedagigi și cu totul altceva pentru copii de clasele primare, care frecventează Centru comunitar pentru copii și tineri ”Vatra”. La aceștia din urmă, doctorul Halipli le-a pus un șir de întrebări, de exemplu: câte mere mănâncă ei zilnic sau de ce nu trebuie să folosească des băutura Coca Cola etc. Copiii au rămas foarte mirați, când au aflat, de exmplu, că înghețata trebuie mâncată numai de sărbători, iar bomboanele – o dată pe săptămână.
Elevelor de cl. IX, doctorul Halipli le-a vorbit, la ședința din 7 aprilie, despre cosmetică și shamponuri, sfătuindu-le să fie atente la ingrediente, adică la compoziția chimică a fiecărui produs.
În cadrul Clubului ”Sănătatea pentru toți”, tuturor doritorilor, le este oferită consultanță cu rezonanță biomagnetică, care determină starea sănătății, funcționarea organelor, tensiunea arterială etc. Consultața este gratuită.De remarcat, că doctorul Halipli, în dependență de numărul doritorilor de a beneficia de consultanță, poate veni de la Criuleni nu doar o dată în lună, ci de mai multe ori, în special, în zilele de joi.
Participanții la lecții pot consulta, în pauză, literatură specială, care se află în fondurile biblotecii, cum ar fi: Ghid de terapie naturistă de Em. Fănică-Voinea, Fructele și legumele – factor de terapie naurală, Plantele alimentare care ne apără sănătatea de Larisa Crețu, Terapia prin vitamine de Maude Bouchard, Cum să ne stimulăm sistemul imunitar ș.a. Cărți, ce care cititorii le pot lua cu împrumut la domiciliu.
Coordonatorii proiectului: Ludmila Plopa, Larisa Ungureanu.
Organizatori: colaboratorii filialei ”Tâgoviște”.



Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий