Teatrul... o lume, un întreg univers.
Fenomen complex artistic, teatrul a fost din antichitate un sanctuar, un loc de comunicare cu divinitatea şi cu natura, cu oamenii şi cu societatea. Din sărbătoare de cult, teatrul devine tribuna de unde se spun marile adevăruri despre lume şi viaţă. Educaţia estetică a generaţiei în creştere nu se poate lăsa numai pe seama radioului şi a televiziunii. Vizionarea spectacolelor şi analiza lor minuţioasă , cu urmărirea valorilor textului literal, este calea spre găsirea frumosului.
Noi, bibliotecarii,suntem nişte persoane care călăuzim tinerii şi copiii pe tărîmul plin de sensibilitate al artei prin intermediul diferitor activităţi culturale.
Cu acest scop, moderatoarea Larisa Ungureanu a organizat la filiala Târgovişte un colocviu dedicat Zilei Internaționale a Teatrului, unde au participat elevii anului I şi II de la Liceul Profesional nr.1 însoţiţi de pedagogul, dna Levinschi. Colocviul a avut ca scop promovarea teatrelor din Chiținău şi istoricul lor.
Elevilor li s-a organizat o expoziție de cărți şi reviste din colecţia particulară. Au fost prezentate ultimele apariţii editoriale: – Steliana Grama Dramaturgia autohtonă, Nicolae Darie Actorul şi omul, două decenii cu ”Satiricus”, Dina Haţcu-Ghimpu Născut în zodia Caragiale, Pavel Proca Titus Jucov. Bobocul cel urât, Cincizeci de regizori-cheie ai secolului 20, revista Prospectus, colecții ale publicaţiei de artă şi cultură Lanterna Magică, revista Teatru. În prealabil, elevilor li s-a vorbit succint despre istoricul sărbătorii Ziua Internațională a Teatrului. Apoi a urmat o discuție în jurul vieţii teatrale din Chişinău: repertoriu, actori, regizori, amintiri, fiindcă fiecare elev a avut amintitri legate de primul spectacol vizionat. La discuţie a participat şi pedagogul Levinschi, o mare admiratoare a teatrului. Datorită dumneaei, elevii merg deseori la spectacole.
Celor mai activi participanți la colocviu li s-au dăruit cărţi cu piesele lui William Shakespeare. Liceenii au rămas impresionaţi de această minunată întîlnire cu teatrul.
Ala Livadari, bibliotecar
Filiala Bibliotecii Municipale "Bogdan Petriceicu Hasdeu" - Adresa noastă: str. Ion Creangă 82/1 Telefoane : 022741447, 022593507 E-mail : filialatargoviste@hasdeu.md, filialatargoviste@gmail.com
CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)
вторник, 29 марта 2011 г.
понедельник, 21 марта 2011 г.
O întîlnire cu limba franceză la filiala Târgovişte
În această perioadă a lunii martie în Republica Moldova se marchează Săptămîna Francofoniei. Şi în acest an, la filiala Târgoviște s-a organizat o manifestare culturală, dedicată acestui eveniment. De data aceasta, a fost vorba de o serată literar-artistică, avînd ca scop promovarea literaturii franceze.
La activitate au participat reprezentanţi de la Centrul comunitar pentru copii și tineri Vatra, care au venit însoțiți de pedagogul Maria Sandileac. De remarcat, că acești copii provin din familii modeste, unii din ei au un singur părinte sau sunt lăsați în grija buneilor, părinții fiind plecați peste hotare. Copiii sunt de vârste diferite, câțiva au venit însoțiți de mame, fiindcă sunt abia în cl. I sau chiar merg la grădiniță, ceilalţi din clasele a III - a şi V - a.
Serata a început la ora 15:30, cu mare bucurie copiii au acceptat o întîlnire cu ”limba franceză” și chiar s-au salutat cu ”Bonjour!”. Unii din ei încă nu învață nici o limbă străină, iar alții studiază limba engleză, erau chiar și din cei care au început să învețe la școală limba franceză.
Moderatoarea Larisa Ungureanu i-a întrebat, pentru început, dacă știu care este capitala Franței. Răspunsul a fost: Paris. (în locul celor de la grădiniță, au răspuns mamele). Copiii au mai răspuns şi la alte întrebări despre scriitorii franceji şi geografia Franţei.Serata a continuat cu o prezentările de carte franceză: Jules Verne Les indes noires, Cinq semaines en ballon, Le château des Carpathes etc., dar și tradusă din franceză în română: Victor Hugo Mizerabilii - vol.I, II, III, A. Dumas Laleaua neagra, Cezar, Vicontele de Bragelonne etc., H. de Balzac Comedia umană, Moş Goriot, Preotul de ţară etc., cărţi care poate fi găsite în fondurile biliotecii și se află pe rafturi la compartimentul respectiv.Cu regret, doar o singură elevă a știut cine este D'Artanian și cei Trei mușchetari, restul copiilor nici nu au auzit de cuvântul mușchetar, iar de aventurile lor nici atât! Cu atât mai benefică este o asemenea serată!Copiii au citit fragmente în limba franceză din romanul lui Jules Verne Le tour du monde en quatre-vingts jours – Ocolul Pământului în 80 de zile, cât și poezii de Baudlaire și Apolinaire (ultimul din coleția particulară a dnei Ungureanu). Împreună cu moderatoarea, copiii au întreţinut mici dialoguri în limba franceză, folosind cele mai uzuale expresii: de la Buna ziua până La revedere si de la Mulțumesc până la Poftim. Când a fost anunțat concursul de desene Motanul încălțat din povestea cu același titlu de Ch. Perrot, toți au participat cu entuziasm, fiindcă cunoșteau isprăvile faimosului Motan.
Aici fantezia lor nu a avut margini! Probabil, nici cei mai inventivi pictori n-ar fi găsit formele și culorile potrivite pentru a ilustra înfățișarea acestui Motan de poveste!
Natalia Musteaţă, bibliotecar Filiala Târgovişte
пятница, 4 марта 2011 г.
La pragul destăinuirii
În preajma Zilei de 8 Martie, la Biblioteca “Târgovişte” a avut loc lansarea cărţii de versuri “La pragul destăinuirii”, semnată de Tudor Gorgos, un matematician îndrăgostit de Poezie. La serată au venit să-l susţină prieteni şi pământeni, cei dragi sufletului, scriitori, medici, profesori, studenţi, liceeni.La începutul manifestării culturale a fost inaugurată o expoziţie de pictură şi caricatură, consacrată Zilei Internaţionale a Femeilor, realizată de Valentina Lozoveanu şi Grigore Puică.
În continuare, Ion Cuzuioc, preşedintele cenaclului literar “La Târgovişte” a prezentat audienţei cartea de versuri “La pragul destăinuirii”, menţionând faptul că în ea sunt publicate mai multe poezii la diverse capitole, cum ar fi: “Femeia-i cânt şi poezie”, “Din dragoste şi pentru dragoste trăim”, “Credinţa de creştin”, “Viaţa vine, viaţa trece…” ş.a. Dumnealui a subliniat că în poeziile poetului Tudor Gorgos e reflectată dragostea faţă de femeie, iubită şi mamă şi se încadrează în cadrul sărbătorii respective pe care azi o marcăm.
Pe marginea cărţii şi-au expus opiniile Larisa Ungureanu - critic literar, Ecaterina Chirvas - profesoară de muzică, Ion Diviza, Gheorghe Postolache, Constantin Dragomir - scriitori, Ion Negură - profesor la liceul “Ciprian Porumbescu”, Ion Arteni - medic, Ion Croitoru - profesor de arte plastice, Aurel Pascari şi Petru Papadie - elevi ai liceelor “Dante Alighieri” şi “Orizont” din capitală.
Iată căteva spicuiri din luările de cuvânt ale vorbitorilor:
Larisa Ungureanu: “La pragul destăinuirii” este o carte bine gândită, cu o gamă variată, scrisă pe înţelesul tuturor, o carte simplă, durută. Poezia este pură, naivă pe alocuri, dar sinceră şi curată. Şi grafica cărţii e realizată la nivel, bucură ochiul. Felicitări!”
Ion Diviza: “Se vede că poeziile sunt scrise de un pedagog, au un caracter didactic şi se bazează pe folclor. Autorul îmbină în versul clasic stilul liric cu cel satiric, critică situaţiile condamnabile din societate. Este o carte frumoasă la o vârstă frumoasă, când s-a concretizat şi s-a cristalizat o anumită concepţie despre viaţă. Cred că această carte o să-şi găsească cititorul.”
Ecaterina Chirvas: “Am citit cartea cu deosebită plăcere. În versurile sale autorul pune accentul pe valorile omeneşti. Ca profesor de muzică vreau să remarc titlurile poeziilor care pot fi folosite ca texte pentru romanţe: “Mama”, “Am văzuto-n vis pe mama”, “Cade frunza”, “O, dorul meu”, “Ce bine-i că te am”, “Te aştept”, “Jurământ” ş.a.”
Gheorghe Postolache: “Este o carte trăită, neinventată, se citeşte uşor. Lecturând poeziile ce descriu viaţa satului, mi-au răscolit în memorie amintirile din copilărie.”
Ion Arteni: “Mi-am regăsit în carte copilăria. Poeziile despre tată şi mamă îţi aprind dorul. Iar cele despre foamete şi vremuri grele te pun pe gânduri. Am observat că în poeziile satirice autorul ia în derâdere metehnele omeneşti, printre care şi invidia. Îi doresc succes şi în continuare, iar poezia dumnealui să aibă cât mai mulţi cititori.”
Epigramiştii Ion Diordiev, Grigore Drăgan, Ion Diviza, Grigore Puică şi subsemnatul i-au dedicat catrene.
Ion Diordiev:
“La pragul destăinuirii”,
Profundă, înţeleaptă carte.
Ne-ndeamnă – mierea iubirii
S-o absorbim şi mai departe.
Grigore Drăgan:
Mă bucur, Tudore, te strădui –
La prag de casă te destăinui;
Te sfătui azi, de-ai să doreşti
Şi-n beci să te destăinuieşti.
Ion Diviza:
Când vrei să te destăinuieşti,
Având la limbă gâdilici,
Te rog în beci să poposeşti,
Iar după asta… în gârlici.
Grigore Puică:
Sfios ajuns la Muză-n prag,
La vârsta ta fertilă şi frumoasă,
Eu, Tudore, te-ndemn cu drag:
Mai fă un pas şi-i intră-n casă.
Mihai Cucereavii:
Autorul ne-a mărturisit
La pragul cel destăinuit
Că versu-n carte-i încărcat –
La cititori vine cu-n sfat…
Mai apoi, actorul Sandu Aristid Cupcea a recitat poezia “Mama”, iar interpretul Iulian Caranfil a cântat câteva cântece, printre care şi cunoscuta “Melancolie”, ambii fiind apreciaţi cu aplauze furtunoase din partea publicului.Ludmila Plopa, directoarea Bibliotecii “Târgovişte”, i-a decernat sărbătoritului tradiţionala diplomă, iar soţia Oxana, împreună cu fiica Cristina şi fiul Dumitru i-au dăruit un buchet de flori. Cei prezenţi s-au ales cu câte o carte şi un autograf din partea autorului.T.
Gorgos a mulţumit audienţa pentru serata organizată, a felicitat sexul frumos cu ocazia Zilei de 8 Martie şi a înmânat câte o floare fiecărei doamne şi domnişoare din sală.
Tudor Gorgos este absolvent al facultăţii de fizică şi matematică a Universităţii Pedagogice de Stat “Ion Creangă” din Chişinău. A activat în calitate de profesor de matematică în localitatea de baştină Nisporeni, în prezent - om de afaceri în Chişinău. Este pasionat şi de literatură, mai ales de poezie. În 2008 i-a apărut prima carte, întitulată “Poezia-i ca şi dorul”. Recent a lansat volumul de versuri“La pragul destăinuirii”,editura “Pontos”.
Propunem cititorului două poezii din cartea recent apărută:
Tudor Gorgos:
Mama
Cine-i cea mai scumpă-n lume?
Nu e greu ca să-ţi dai seama.
Cine ţi-a dat viaţă, nume,
Dacă nu iubita mamă?!
Mama te-a adus pe lume,
Te-a crescut la sânul ei,
Te-a-nvăţat să-ţi alegi drumul,
Să rezişti în anii grei.
Ochii mamei îţi zâmbesc,
Când îţi merge şi-ai succes,
Lacrimile-o podidesc,
Dacă-n viaţă nu ţi-a mers.
Mama te aşteaptă-n prag,
Când te-ntorci din pribegie
Şi la pieptul ei cu drag,
Ca pe-un prunc ea te mângâie.
Jurământ
Femeie, azi e Ziua ta,
Eu te iubesc cu pietate,
Voiesc dar prin urarea mea –
De bine şi de sănătate,
De-a pururea a te urma,
Căci cea mai dragă-mi eşti fiinţă,
Eu îţi consacru viaţa mea
Şi-a jurământului credinţă.
Se scutur miile de flori,
În calea vieţii Dumitale
Şi cu ai dragostei fiori
Te-acopăr cu a lor petale.
În feerii de sărutări,
De la obraz pân” la picioare,
În faţa ta aştern cărări
De flori cu zâmbetul de soare.
Las” să-nflorească-n orice zi,
Dulci zâmbete pe-a tale buze
Şi-n dragoste mereu de-ami fi
Cea mai aleasă dintre muze.
În continuare, Ion Cuzuioc, preşedintele cenaclului literar “La Târgovişte” a prezentat audienţei cartea de versuri “La pragul destăinuirii”, menţionând faptul că în ea sunt publicate mai multe poezii la diverse capitole, cum ar fi: “Femeia-i cânt şi poezie”, “Din dragoste şi pentru dragoste trăim”, “Credinţa de creştin”, “Viaţa vine, viaţa trece…” ş.a. Dumnealui a subliniat că în poeziile poetului Tudor Gorgos e reflectată dragostea faţă de femeie, iubită şi mamă şi se încadrează în cadrul sărbătorii respective pe care azi o marcăm.
Pe marginea cărţii şi-au expus opiniile Larisa Ungureanu - critic literar, Ecaterina Chirvas - profesoară de muzică, Ion Diviza, Gheorghe Postolache, Constantin Dragomir - scriitori, Ion Negură - profesor la liceul “Ciprian Porumbescu”, Ion Arteni - medic, Ion Croitoru - profesor de arte plastice, Aurel Pascari şi Petru Papadie - elevi ai liceelor “Dante Alighieri” şi “Orizont” din capitală.
Iată căteva spicuiri din luările de cuvânt ale vorbitorilor:
Larisa Ungureanu: “La pragul destăinuirii” este o carte bine gândită, cu o gamă variată, scrisă pe înţelesul tuturor, o carte simplă, durută. Poezia este pură, naivă pe alocuri, dar sinceră şi curată. Şi grafica cărţii e realizată la nivel, bucură ochiul. Felicitări!”
Ion Diviza: “Se vede că poeziile sunt scrise de un pedagog, au un caracter didactic şi se bazează pe folclor. Autorul îmbină în versul clasic stilul liric cu cel satiric, critică situaţiile condamnabile din societate. Este o carte frumoasă la o vârstă frumoasă, când s-a concretizat şi s-a cristalizat o anumită concepţie despre viaţă. Cred că această carte o să-şi găsească cititorul.”
Ecaterina Chirvas: “Am citit cartea cu deosebită plăcere. În versurile sale autorul pune accentul pe valorile omeneşti. Ca profesor de muzică vreau să remarc titlurile poeziilor care pot fi folosite ca texte pentru romanţe: “Mama”, “Am văzuto-n vis pe mama”, “Cade frunza”, “O, dorul meu”, “Ce bine-i că te am”, “Te aştept”, “Jurământ” ş.a.”
Gheorghe Postolache: “Este o carte trăită, neinventată, se citeşte uşor. Lecturând poeziile ce descriu viaţa satului, mi-au răscolit în memorie amintirile din copilărie.”
Ion Arteni: “Mi-am regăsit în carte copilăria. Poeziile despre tată şi mamă îţi aprind dorul. Iar cele despre foamete şi vremuri grele te pun pe gânduri. Am observat că în poeziile satirice autorul ia în derâdere metehnele omeneşti, printre care şi invidia. Îi doresc succes şi în continuare, iar poezia dumnealui să aibă cât mai mulţi cititori.”
Epigramiştii Ion Diordiev, Grigore Drăgan, Ion Diviza, Grigore Puică şi subsemnatul i-au dedicat catrene.
Ion Diordiev:
“La pragul destăinuirii”,
Profundă, înţeleaptă carte.
Ne-ndeamnă – mierea iubirii
S-o absorbim şi mai departe.
Grigore Drăgan:
Mă bucur, Tudore, te strădui –
La prag de casă te destăinui;
Te sfătui azi, de-ai să doreşti
Şi-n beci să te destăinuieşti.
Ion Diviza:
Când vrei să te destăinuieşti,
Având la limbă gâdilici,
Te rog în beci să poposeşti,
Iar după asta… în gârlici.
Grigore Puică:
Sfios ajuns la Muză-n prag,
La vârsta ta fertilă şi frumoasă,
Eu, Tudore, te-ndemn cu drag:
Mai fă un pas şi-i intră-n casă.
Mihai Cucereavii:
Autorul ne-a mărturisit
La pragul cel destăinuit
Că versu-n carte-i încărcat –
La cititori vine cu-n sfat…
Mai apoi, actorul Sandu Aristid Cupcea a recitat poezia “Mama”, iar interpretul Iulian Caranfil a cântat câteva cântece, printre care şi cunoscuta “Melancolie”, ambii fiind apreciaţi cu aplauze furtunoase din partea publicului.Ludmila Plopa, directoarea Bibliotecii “Târgovişte”, i-a decernat sărbătoritului tradiţionala diplomă, iar soţia Oxana, împreună cu fiica Cristina şi fiul Dumitru i-au dăruit un buchet de flori. Cei prezenţi s-au ales cu câte o carte şi un autograf din partea autorului.T.
Gorgos a mulţumit audienţa pentru serata organizată, a felicitat sexul frumos cu ocazia Zilei de 8 Martie şi a înmânat câte o floare fiecărei doamne şi domnişoare din sală.
Tudor Gorgos este absolvent al facultăţii de fizică şi matematică a Universităţii Pedagogice de Stat “Ion Creangă” din Chişinău. A activat în calitate de profesor de matematică în localitatea de baştină Nisporeni, în prezent - om de afaceri în Chişinău. Este pasionat şi de literatură, mai ales de poezie. În 2008 i-a apărut prima carte, întitulată “Poezia-i ca şi dorul”. Recent a lansat volumul de versuri“La pragul destăinuirii”,editura “Pontos”.
Propunem cititorului două poezii din cartea recent apărută:
Tudor Gorgos:
Mama
Cine-i cea mai scumpă-n lume?
Nu e greu ca să-ţi dai seama.
Cine ţi-a dat viaţă, nume,
Dacă nu iubita mamă?!
Mama te-a adus pe lume,
Te-a crescut la sânul ei,
Te-a-nvăţat să-ţi alegi drumul,
Să rezişti în anii grei.
Ochii mamei îţi zâmbesc,
Când îţi merge şi-ai succes,
Lacrimile-o podidesc,
Dacă-n viaţă nu ţi-a mers.
Mama te aşteaptă-n prag,
Când te-ntorci din pribegie
Şi la pieptul ei cu drag,
Ca pe-un prunc ea te mângâie.
Jurământ
Femeie, azi e Ziua ta,
Eu te iubesc cu pietate,
Voiesc dar prin urarea mea –
De bine şi de sănătate,
De-a pururea a te urma,
Căci cea mai dragă-mi eşti fiinţă,
Eu îţi consacru viaţa mea
Şi-a jurământului credinţă.
Se scutur miile de flori,
În calea vieţii Dumitale
Şi cu ai dragostei fiori
Te-acopăr cu a lor petale.
În feerii de sărutări,
De la obraz pân” la picioare,
În faţa ta aştern cărări
De flori cu zâmbetul de soare.
Las” să-nflorească-n orice zi,
Dulci zâmbete pe-a tale buze
Şi-n dragoste mereu de-ami fi
Cea mai aleasă dintre muze.
вторник, 1 марта 2011 г.
Legenda Mărțișorului. Serată literar-artistică
La această serată au participat elevii cl. a IV de la școala nr. 59 ”G.Coșbuc”.Evident, toți copiii purtau în piept Mărțișoare. Au recunoscut, că dimineața au pus la pieptul mamelor, surorelor, bunicilor aceste tulburătoare simboluri ale primăverii. La fel, au dăruit Mărțișoare învățătoarelor, colegelor și colegilor.Cu un ”buchet” de Mărțișoare au venit și la biblioteca ”TâgovișteCe-a însemnat acest buchet? Pe lângă tradiționalele Mărțișoare, din buchet au făcut parte mai multe legende despre provenineța Mărțișorului, legende ajunse până la noi din vechi timpuri: despre Baba Dochia și ”cojoacele” ei, despre frumosul și curajosul tânăr care a salvat, cu propria-i viață, din închisorile balaururlui fioros Soarele, s-a vorbit despre obiceiuri și credințe, cât și despre simbolistica Ghiocelului. A fost recitită și poezia lui Liviu Deleanu ”Mărțișor”. S-a vorbit și despre obiceiurile Mărțișorului la vecinii noștri, bulgarii care, la fel, de 1 martie dăruiesc unul altuia Mărțișoare. Mai mult, ei atârnă la case Mărțișoare, ba chiar pot fi văzute la gătul câinilor și al pisicilor, iar în sate Mărțișoare poartă și animalele domestice, ceea ce demonstrează o dragoste mare față de tot ce-i frumos în viață. Copiilor le-a fost propus un concurs de desene: Mărțișorul visurilor mele.Inventivitate copiilor nu are margini! Au fost surprinse de acest lucru și bibliotecara școlii, și învățătoarea care i-a însoțit la bibliotecă. Unii din copii au desenat câte-un Mărțișor negru, ceea ce a părut uimitor la prima vedere, dar foarte adevărat, dacă ne gândim că într-un trecut îndepărtat cele două culori ale Mărțișorului erau albul și negrul.
Toate desenele copiilor au fost înalt apreciate. Ei le-au lăsat în dar bibliotecii. La fel, dna Olga Bodaci, bibliotecara de la școala nr. 59 ”G.Coșbuc” a dăruit filialei ”Târgoviște” un pliant, numit ”Simbolistica Ghiocelului”.
Larisa Ungureanu, Ala Livadari
Toate desenele copiilor au fost înalt apreciate. Ei le-au lăsat în dar bibliotecii. La fel, dna Olga Bodaci, bibliotecara de la școala nr. 59 ”G.Coșbuc” a dăruit filialei ”Târgoviște” un pliant, numit ”Simbolistica Ghiocelului”.
Larisa Ungureanu, Ala Livadari
Подписаться на:
Сообщения (Atom)