CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

понедельник, 21 марта 2011 г.

O întîlnire cu limba franceză la filiala Târgovişte


În această perioadă a lunii martie în Republica Moldova se marchează Săptămîna Francofoniei. Şi în acest an, la filiala Târgoviște s-a organizat o manifestare culturală, dedicată acestui eveniment. De data aceasta, a fost vorba de o serată literar-artistică, avînd ca scop promovarea literaturii franceze.
La activitate au participat reprezentanţi de la Centrul comunitar pentru copii și tineri Vatra, care au venit însoțiți de pedagogul Maria Sandileac. De remarcat, că acești copii provin din familii modeste, unii din ei au un singur părinte sau sunt lăsați în grija buneilor, părinții fiind plecați peste hotare. Copiii sunt de vârste diferite, câțiva au venit însoțiți de mame, fiindcă sunt abia în cl. I sau chiar merg la grădiniță, ceilalţi din clasele a III - a şi V - a.
Serata a început la ora 15:30, cu mare bucurie copiii au acceptat o întîlnire cu ”limba franceză” și chiar s-au salutat cu ”Bonjour!”. Unii din ei încă nu învață nici o limbă străină, iar alții studiază limba engleză, erau chiar și din cei care au început să învețe la școală limba franceză.
Moderatoarea Larisa Ungureanu i-a întrebat, pentru început, dacă știu care este capitala Franței. Răspunsul a fost: Paris. (în locul celor de la grădiniță, au răspuns mamele). Copiii au mai răspuns şi la alte întrebări despre scriitorii franceji şi geografia Franţei.Serata a continuat cu o prezentările de carte franceză: Jules Verne Les indes noires, Cinq semaines en ballon, Le château des Carpathes etc., dar și tradusă din franceză în română: Victor Hugo Mizerabilii - vol.I, II, III, A. Dumas Laleaua neagra, Cezar, Vicontele de Bragelonne etc., H. de Balzac Comedia umană, Moş Goriot, Preotul de ţară etc., cărţi care poate fi găsite în fondurile biliotecii și se află pe rafturi la compartimentul respectiv.Cu regret, doar o singură elevă a știut cine este D'Artanian și cei Trei mușchetari, restul copiilor nici nu au auzit de cuvântul mușchetar, iar de aventurile lor nici atât! Cu atât mai benefică este o asemenea serată!Copiii au citit fragmente în limba franceză din romanul lui Jules Verne Le tour du monde en quatre-vingts jours – Ocolul Pământului în 80 de zile, cât și poezii de Baudlaire și Apolinaire (ultimul din coleția particulară a dnei Ungureanu). Împreună cu moderatoarea, copiii au întreţinut mici dialoguri în limba franceză, folosind cele mai uzuale expresii: de la Buna ziua până La revedere si de la Mulțumesc până la Poftim. Când a fost anunțat concursul de desene Motanul încălțat din povestea cu același titlu de Ch. Perrot, toți au participat cu entuziasm, fiindcă cunoșteau isprăvile faimosului Motan.
Aici fantezia lor nu a avut margini! Probabil, nici cei mai inventivi pictori n-ar fi găsit formele și culorile potrivite pentru a ilustra înfățișarea acestui Motan de poveste!
Natalia Musteaţă, bibliotecar Filiala Târgovişte

Комментариев нет:

Отправить комментарий