CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

четверг, 10 февраля 2011 г.

Serată literar-artistică ”Dragobetele la români”


Au participat: copii de la Centrele pentru tineri și adolscenți ”Vatra” și ”Eurica”, cât și elevii de la liceul profesional nr.1, care au venit însoțiți de pedagogi.
Serata a fost pregatită din timp. Nu toți cei prezenți au fost implicați în componenta literar-artistică, în special, elevii de la liceu, ei fiind invitați la această serata. De remarcat, că elevii preyenţi la serată sunt veniţi de la ţară unde, deocamdată, nu se sărbătoreşte şi nici nu se vorbeşte depsre sărbătoarea Dragobetele la români. Dar, cum au recunoscut și ei, și învățătoarea, și pedagogul social, dna Natalia, serata a fost atât de interesantă, încât participarea emoțională i-a făcut să asculte, să fie activi şi și să participe la concursul Întrebări și răspunsuri.
Serata a fost alcătuită din două părți: partea literar-artistică și expunerea în formă orală a legendei despre Dragobete, cât și sărbătorirea Dragobetelui la români.
Copiii de la Centrul ”Eurica” au venit cu ideea de a pregăti o gazetă de perete, consacrată Dragobetelui. Astfel, fiecare copil a propus ceva original pentu această gazetă: desene interesante, versuri proprii, scrise la bibliotecă. Gazeta a fost atârnată pe panoul bibliotecii.Copiii de la ”Vatra” au popus audienței un scurt program de cântece populare în interpretarea grupului de copii care frecventează cercul de canto și muzică populară. În dar,copiilor – și de la ”Eurica”, și de la ”Varta” - le-au fost oferite cărți.După acest program muzical, copiii au recitit versuri: ”Din suflet pentru suflet” de Dragan Maria, ”La Mulți Ani!” de Silvia Miler, ”Dragobete” de Dubniuc Elena. Versurile au fost citite de elevi de la liceul profesional nr.1.Moderatoarea L.Ungureanu le-a vorbit copiilor despre Dragobete, obiceiuri și sărbătorirea Dragobetelui la români. Le-a povestit și despre felul, cum a fost sărbătorit într-o formă originală, Dragobetele, în anul trecut: prin flach-mob și prin desenarea unor simboluri care să ilustreze sărbătoarea Dragobetele, simboluri propuse de copiii de la Centrul ”Vatra”. Aceste simboluri în formă de fluturași, lebede, iepurași le-au fost arătate elevilor, care au rămas surprinși de fantezia copiilor. În încheiere, a avut loc un concurs de întrebări și răspunsuri, legate de obiceiurile foloste de ragobete, sărbătorirea, diverse tradiții care s-au păstrat până în prezent. Celor mai activi, le-au fost dăruite cărți.Această serată a avut loc în preajma sărbătorii Dragobete , astfel ca elevii să poata sărbători la şcoală, în familie, inspirându-se de la serata bibliotecii.

Larisa Ungureanu, Ala Livadari

Комментариев нет:

Отправить комментарий