CARTEA ESTE MODUL NOSTRU DE A DĂINUI ȘI OGLINDA MÂNTUIRII OMENEȘTI (Lidia Kulikovski)

пятница, 7 мая 2010 г.

Ziua Europei la ”Târgoviște”
La 5 mai 2010, conform planului de activități, la filiala ”Târgoviște” a avut loc o manifestare consacrată Zilei Europei.
Au participat copiii beneficiari a două Centre comunitare pentru copii și tineri din sectorul Buiucani: ”Vatra” și ”Scânteia”, însoțiți de educatori și colaboratori ai acestor instituții, cât și de la grădinița nr.119, grupa pregătitoare. În total la manifestare au fost prezenți 28 persoane.
Manifestarea a avut trei componente: o expunere a istoricului zilei de 9 martie când, în 1950, prin Declarația Shuman, au fost puse bazele viitoarei Uniuni Europene, un succes postbelic deosebit, o Comunitate de state (în prezent – 27 de state) în care se respectă libertatea și independența popoarelor, Uniunea Europeană, un exemplu unic pe glob, fiind în slujba cetățenilor săi. Prin politicile promovate de-a lungul anilor, Uniunea Europeana propune o formulă nouă – de integrare. Și nu de colaborare, cum se proceda în mod tradițional. S-a vorbit despre simbolurile UE: imnul – Odă bucuriei de Ludvig van Beethoven, drapelul – 12 steluțe pe fon albastru și monedă unică – euro.
Tot în această zi, la 9 mai 1945 forțele de Coaliție au anunțat biruința asupra fascismului.
După o scurtă recapitulare, copiii au demonstrat capacitățile interpretative și de declamatori. Un cor de copii de la ”Vatra” au cântat frumoasa melodie ”E liniște în codrul verde…” Un alt copil, Gheorghe Romanciuc, a interpretat cântecul ”Ofițerii” ( în limba rusă). Mai mulți copii – Braga Ștefan, Vasile Mihalaș, Baltag Rodica, Leila, Istrati Vlad - au recitit poezii dedicate patriei, păcii, naturii.
A treia componentă a manifestării a fost dedicată, în special, copiilor de la grădiniță. Doamna Liliana Juc, șefa oficiului copii, a povestit asistenței despre cartea Micii europeni de Nicola Lambert, demonstrând filă cu filă. E vorba de prezentarea tuturor țărilor din UE – obiceiuri, tradiții, imagini, fotografii – în viziunea copiilor. Prezentarea a trezit interes și în rândurile copiilor de vârsta școlară.
În încheiere, a fost cântat imnul Republicii Moldova – ”Limba noastră”.
Larisa Ungureanu

Комментариев нет:

Отправить комментарий